Har du veiene forbi Worms i Rheinland Pfalz, i begynnelsen av august, bør du benytte anledningen til å besøke Nibelungenfestspillene.

Festspillene har funnet sted  siden 2002 og i år så tar festivalen opp germanske helteepos på en veldig ukonvensjonell måte.

Litt historie.

Worms har eksistert lenge før romertiden. Romerne erobret Worms i år 14 f.kr. De anla et forum og bygde templer for Jupiter, Juno, Mars og Minerva. Og Minerva templet ble senere bygd om til en kirke.

Worms var katolsk bispesete fra år 614 til  Napoleon med sin hær stakk innom i 1801. Ikke for at biskopene hadde så mye makt i byen, for i 1184 gjorde byens befolkning seg uavhengig av biskopen og fikk status som en fri by, bare underlagt keiseren.

I Frankerriket var Worms stedet for ett av Karl den stores palasser. Biskopene administrerte byen og området rundt. Den mest berømte av biskopene i tidlig middelalder var Burchard av Worms.

Katedralen i Worms ble bygd i romansk stil, og er en av de fremste romanske kirker i Tyskland. Sammen med de romanske katedralene i nabobyene Speyer og Mainz er den en såkalt ”Kaiserdom”.

Viktig by.

Worms har alltid vært en viktig by oppgjennom Tysklands historie. I 1122 ble det såkalte Wormskonkordatet, eller fredsavtalen mellom kongemakten og pavemakten, undertegnet i Worms. Og her møttes den tyske riksdagen i 1521, som endte med at keiser Karl V utstedte det berømte ediktet fra Worms, som erklærte Martin Luther som fredløs og kjetter.

Synagogen

Kulturelt, var vel Worms mest kjent for å være senter for boktrykkerkunsten. Worms hadde i århundrer en stor jødisk befolkning, og har en synagoge som kjennes fra år 1034, foruten Europas eldste bevarte jødiske gravplass. Den kjente jødiske tenkeren rabbi Meir av Rothenburg er en av byens sønner.

Krig og plyndring.

I og med at Worms var en viktig by i Tyskland, så har byen vært utsatt for en rekke plyndringer og herjeinger. I 1689 ble byen omtrent fullstendig ødelagt av franske tropper under niårskrigen. Og under andre verdenskrig ble over 60% av byen bombet sønder og sammen under de massive bombeangrepene i februar og mars 1945. Stor sett hele den gamle delen av byen ble utslettet. Og akkurat som i årene 1789 til 1816 kom byen kom under fransk administrasjon etter andre verdenskrig. Og det var først på 1970 og 80 tallet, at byen igjen, og da spesielt i de gamle jødiske kvartalene, fikk renovert en del av de gamle bygningene.

Nibelungefestspillene.

Worms er en Nibelungenbyene, basert på Nibelungenlied. Som igjen er basert på førkristne germanske heltemotiv som vitner om historiske hendelser som burgundernes nederlag mot et forbund av romerske og hunerske styrker i slaget ved Worms i år 436. Samme historie er gjengitt i Den eldre Edda og Den yngre Edda.

Så fra 4. til 20. august blir stykket „GLUT. Siegfried von Arabien,“ eller på godt norsk GLØD. Siegfried av Arabia, framført på friluftsteateret på vestsiden av keiserdomkirken. Med dette blir forfatteren Albert Ostermaiers trilogi, som også består av „Blodbad“ og „GULL“, fullført, i regi av Nico Hofmann. „GLØD“ baserer seg på en historisk begivenhet, og er en smart sammenveving av Nibelungen-stoffet med et nesten ukjent kapittel av tysk historie. Stykket inneholder alt som trengs for et spennende plott: anarki, vitser, politiske intriger og tvetydighet. Her blir omveltningene i dagens Europa kløktig sammenvevd med historien fra Nibelungen-eposet.

Den fantastiske tribunen ved keiserdomkirken har 1.136 plasser. Fra 6. august er det daglige omvisninger bak scenen, hvor du kan få et innblikk i teaterverdenen.

Middag og vin… samt noe øl

Men har du lyst på flere spennende opplevelser enn akkurat Nibelungen, så kan man nyte vin og middag i den vakre Heylshofparken. Og vinene er selvfølgelige lokale. Hva sier man bare til denne lista her med festivalviner?

 • Winzersekt Riesling Brut 0,1 l
 • Winzersekt Riesling Brut 0,75 l
 • Winzersekt Pinot Noir Rose Brut 0,1 l
 • Winzersekt Pinot Noir Rose Brut 0,75 l
 • DaCapo Hugo 0,2 l
 • Weißweinschorle 0,3 l
 • Grauer Burgunder trocken Weingut Oliver Knab 0,75 l
 • Riesling trocken Weingut Valckenberg 0,75 l
 • Pfeddersheimer Sauvignon Blanc trocken WG Keller 0,75l
 • Weißburgunder trocken Weingut Pfannebecker 0,75 l
 • Weißburgunder trocken Weingut Pfannebecker 0,2 l
 • Luther Riesling Weingut Valckenberg 0,75 l
 • Riesling halbtrocken Weingut Hirsch-Stabel 0,2 l
 • Rose trocken Weingut Pfannebecker 0,75 l
 • Rose trocken Weingut Pfannebecker 0,2 l
 • Spätburgunder trocken Weingut Keller 0,75 l
 • Rotwein Cuvee trocken Weingut Pfannebecker 0,75 l
 • Dornfelder trocken Weingut Hirsch-Stabel 0,75 l
 • Rotwein Cuvee trocken Weingut Dr. Schreiber 0,2 l
 • Williams Christ Brand Weingut Dr. Schreiber 0,02 l
 • Riesling Tresterbrand Weingut Dr. Schreiber 0,02 l

Privatbrauerei Eichbaum

Og som om det ikke er nok, kan man også få øl fra det lokale bryggeriet Privatbrauerei Eichbaum. Et bryggeri som ble grunnlagt av Valloneren Jean de Chaine, et navn han selv oversatte til det mer tyske Eichbaum. I dag så er bryggeriet kanskje mest kjent for sin pilsner øl, Eichbaum Ureich Pils. En av Tysklands absolutt beste pilsner. Personlig synes jeg at deres HefeWeizen dunkel er snappet bedre, og det sier jo ikke så litt. Er man glad i bryggerier, og det er man jo, så kan man delta både på omvisning og bryggeriseminar på bryggeriet. Det begynner hver kveld kl. 19.00 og vare cirka 3 timer. Prisen er små 60 Euro per person. Men, det er en god ide å kontakte bryggeriet før man tropper opp.

Burgunder Kulinarium.

Den 14 august er satt av til en aldri så liten vinfest i parken. Det blir servert lokalt og internasjonalt kjøkken, paret med regionale viner. En fest jeg så absolutt gjerne kunne tenkt meg å ha vært på.

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen.

Heylshofparken

Worms er alltid en reise verdt. Her finner du 2.000 års byhistorie med keisere og konger, Nibelungenmyter og – sagn og et Nibelungenmuseum, og ikke minst: minnesmerker etter Martin Luther. Det er mye å se og oppleve i Worms: den romanske domkirken, Europas eldste jødiske kirkegård og en jødisk bydel med en gammel jødisk bydel med museum og en synagoge, et av verdens største reformasjonsmonumenter, rester av bymuren fra middelalderen, et fantastisk vinområde og en flott promenade langs elven Rhinen med koselige utesteder.

Informasjon om festspillene

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.