Det har vært dyrket vin i Tyskland siden romertiden. Så man kan vel med rette hevde at Tyskland er et gammelt vinland.

Tradisjonelt har det vært Rheingau og Mosel som har dominert den tyske vinsmaken. Og da spesielt de markene som har vært dyrket regelmessig siden 1100 tallet. Marker som Steinberg, Rüdesheimer Berg Roseneck, og Rüdesheimer Berg Slossberg. Tradisjonelt har det vært dyrket, tørre elegante viner. De søte, høye predikatene ble laget i årganger der naturen og druematerialet gjorde dette mulig. Helt til etter krigen da tysk vinproduksjon lå i ruiner og alt handlet om å få Tyskland på bena igjen. Og man produserte søte viner anmass med mengder med tilsatt ”Restsüße.”  Heldigvis har den trenden snudd og siden slutten av åttitallet er det igjen de tørre, elegante vinene som igjen dominerer markedet. Dagens vellykkede tørre utgaver – og de er det mange av – er ofte preget av ulike tilnærminger til biologisk landbruk, grundig vurdering og seleksjon av vinstokk og kloner, nødvendige avlingsbegrensninger og hyppig bruk av egenprodusert gjærsopp for å underbygge den individuelle karakteren til vinene. Og denne utviklingen kom ikke i fra ”frontregionene” Mosel og Rheingau. I første omgang var det Nahe som dominerte utviklingen med noe fantastiske produsenter som Dönnhoff og Schäfer-Fröhlich. Produsenter som løftet hele regionen og skapte de etter hvert så berømte vinmarkene.

Rheinhessen.

I dag er det Rheinhessen som er det innovative lokomotivet i tysk vinproduksjon. Og det er så utrolig flaut at jeg inntil for noen år siden hevdet at Rheinhessen skulle holde seg unna vin og dyrke gulrøtter, noe som jeg mente de var bra på.

En av de viktigste årsakene til Rheinhessens dominans, heter Weingut Wittmann, som de siste årene har høstet mye anerkjennelse i internasjonal presse. Få produsenter i Tyskland lager i dag bedre tørre rieslinger i en konsentrert fruktig, syrlig og klar vinstil enn Wittmann. Familien har vært virksomme i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663, men dagens høye reputasjon må kunne sies å bygge på utviklingen i de siste 15 siste årene. I dag deles arbeidsoppgavene på eiendommen mellom Guenter, Elisabeth og sønnen Phillip. Eiendommen er nå på ca 25 hektar med en total produksjon på ca 150 000 flasker. Andelen riesling ligger på 35%, ellers dyrkes 16% müller-thurgau og 10% sylvaner, 10% weissburgunder og ca 30% andre druesorter.

Biodynamiske prinsipper.

Siden 1990 har produksjonen ved eiendommen vært drevet etter biodynamiske prinsipper, og produktene er i dag Debio-sertifisert. Jordsmonnet i vinmarkene består av leire med varierende til stor andel kalkkonsentrasjon i form av erodert kalkstein og løssavleiringer av fin sand og silt. Rheinhessen er et av få vekstområder i Tyskland med stedvis høy kalkforekomst i jordsmonnet. Det medvirker til at vinene med slik lokal adresse får et transparent aromabilde preget av modne syrlige frukter i kombinasjon med markant mineralkarakter. Eiendommens druemateriale høstes for hånd og gis noen timers prefermentering før alkoholgjæringen settes i gang. Vinen fermenteres med naturlig gjær fra vinmarkene i store eikeliggere på 2000 liter på 18-20 grader. Vinene ligger på bunnfallet inntil de tappes på flaske på forsommeren det påfølgende året etter vinhøsten.

De beste markene.

Toppvinmarkene hos Wittmann er Morstein, Kirchspiel og Aulerde, som alle ligger i Westhofen. Aulerde ligger i den nedre delen av åssidene og har et leirebasert jordsmonn med en begrenset andel kalk i de øvre jordlagene. De dypere jordlagene består av gulbrune løssavleiringer med finsand og silt i kombinasjon med mergelbasert gul leire. Aulerde er en utpreget kraftig vintype dyp, robust og med nesten tropisk fruktsødme. Kirchspielvinmarken, som er formet som et amfiteater med eksponering øst-sydøst, har et leire- og kalkbasert jordsmonn, der den nedre delen av vinmarken har den høyeste kalksteinskonsentrasjonen. Wittmanns versjon av Kirchspiel er en utpreget fruktig vin med god underliggende mineralkarakter. Morstein, der Wittmann eier hele 4 hektar i den best beliggende delen av vinmarken, utmerker seg ved å ha en underliggende kalksteinbase mens de øvre jordlagene består av kalk- og leiremiks. Morstein er med god margin den mest steinete og mineralske av de tre grosses gewächsene fra Wittmann.

Kilde: Moestue Grape Selection AS

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.