Det har vært dyrket vin i Vinregionen Württemberg siden år 100. Med andre ord, lenge før Württemberg fantes.

Württemberg var en del av hertugdømmet Schwaben som omfattet større områder sørvest i det tyskspråklige området, blant annet Baden, Alsace (Elsass), Vorarlberg og det meste av det tyskspråklige Sveits.

Historie

Det var gjennom kristendommen og de nye klostrene i begynnelsen av 1100 tallet,  at vindyrkingen i Schwaben ble utbrett. Man har dokumentasjon fra år 766 med et gavebrev til Klostret i Lorsch som forteller om store vinmarker som klostret mottok som gave. Men det var som sagt de nye klostrene som «moderniserte» vindyrkingen med de ”nymotens” vinpressene som gjorde at vindyrkingen ble noe mer enn produksjon til hjemmebruk. Nå hadde man muligheten til å selge vin og ikke minst, eksportere den. På 1600 tallet var ”Neckar vinen” berømt i hele mellom Europa. Noe som ga adelen og de geistlige store inntekter. Og med Hertug Friedrich I. von Württemberg sine regler og lov om høsting og produksjon av vin i 1607, ble vinproduksjonen mer enhetlig og kvaliteten på vinproduksjonen i området steg.

Før trettiårskrigen (1618 – 1648) var det mer enn 45.000 hektar med vinstokker i området. Med andre ord, en gigantisk vinproduksjon. Men, hvor lenge fikk bøndene nyte godt av vinen? Ikke lenge. Württemberg var en protestantisk enklave i Syd-Tyskland. Og de var fritt vilt for den ”Katolske Liga”. Så befolkningsantallet skrumpet veldig inn og det gjorde også vinmarkene. Så fra 1648 og til slutten av den Spanske arvefølgekrigen (1701–1714) var det stort sett kaos i området. Man plantet en rekke forskjellige druesorter, blant annet Putzscheren, en Tokayer-type som ga stor avkastning. Problemet var at den sjeldent modnet i Württemberg. Makthaverne med Hertugen i spissen, prøvde å forby dyrkingen av ”mindreverdige” druer. Men folket ga blanke f… i forordningene. Med større produksjon, jo mer tjente de så derfor var vinmarkene i Württemberg en salig blanding av alt mulig. Og kvaliteten var deretter. Det var først på begynnelsen av 1800 tallet at det skjedde endringer. Under kong Wilhelm I av Württemberg, så ble det importert Riesling fra Rheinland. Det ble innført moderne dyrkingsmetoder og vinproduksjonen i kjelleren ble kraftig modernisert. Og ikke minst, han innførte kooperativene hvor vinbønder hadde muligheten til å selge druene sine. Og på den veien er det.

Dagens Württemberg

Dagens Württemberg ligger øst for den nordlige del av Baden og har de to byene Heilbronn og Stuttgart som sentrum. Vinregionen Württemberg er Tysklands fjerde største og man produserer over en million hektoliter vin. Pent fordelt mellom rødvin og hvitvin. Området gjennomskjæres av en rekke elver, noe som gir varme og et godt klima for vindyrking. Motvekten er selvfølgelig den iskalde vinden fra innlandet som gir plutselige værskifte med storm, hagel og ikke minst frost som vinstokkene ikke er særlig glad i. Derfor ligger alltid vinmarkene på de sydvendte skråningene som mottar mest varme og som regel ned mot en av elvene.

De fleste av vingården er små, med mindre enn en hektar land. Noe som gjør at vinkooperativene fortsatt har over 75 prosent av vinproduksjonen. I dag er 66 prosent av den vinen som produseres, rødvin. Og derfor er Württemberg Tysklands største rødvinsområde. Hovedsakelig produseres all rødvin på Trollinger, men også en del på Lemberger, Spätburgunder (Pinot noir), Portugieser og Dornfelder.

I Württemberg lages det også en del glimrende rosévin og ikke minst den veldig lokale schillerwein. Der blander man røde og hvite druer før gjæringen og  gir en helt spesiell vin som kan smake helt fantastisk.

Weingut Dautel

En av mine favoritter fra Württemberg er Weingut Dautel. Familien har dyrket vin siden 1510 og gården ligger mellom Heilbronn og Ludwigsburg. På 1970 tallet overtok Ernst Dautel driften av gården. Ernst var den første av familien som hadde fått en utdannelse som ønolog og så driften annerledes enn hans forfedre. Han irriterte seg over å skulle levere gode druer til kooperativet som blandet med alle andre produsenter og ut kom det en heller medioker vin. Så han brøt med kooperativet og begynte å produsere sin egen vin. Inspirert av sine besøk i vindistrikter i Italia og Frankrike. Og han hadde suksess for temmelig snart ble han betraktet som en av Tysklands beste produsenter. I dag er det 21 generasjonen som drifter de 33 hektaren.  Christian Dautel er utdannet fra Geisenheim og Bordeaux. I dag er gården lagt om til biodynamisk drift. Og fortsatt lager de noen av Württemberg og Tysklands beste viner.

Dautel Weissburgunder Gipskeuper 2019. Tyskland, Württemberg, Øvrige. Pris kr. 255,90 Poeng 90/100

Drua er Weissburgunder. Lys gulgrønn farge. Meget god duft av sitrus og vinbergsfersken med hint av blomster. En fantastisk frisk og fruktig smak. Lekker fylde. Samme sitrus og fersken som i duften. Meget bra balansert. Lang og god ettersmak. Passer både til kylling og kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.