Vinen fra Jura.

0

Et av de minst kjente vindistriktene i Frankrike er Jura. Med sine knapt 1 prosent av den franske vinproduksjonen, er det ikke de som dominerer verdens vinmarkeder.

Jura er plassert mellom Burgund og Sveits. Området ligger såpass isolert, at de tar vare på sine gamle tradisjoner samt at de hegner som sine gamle, tradisjonelle og svært så unike druesorter. Noe som gir blant annet, de spesielle vinene Vin Jaune, gul vin, og Vin de Paille, stråvin, for ikke å snakke om den veldig lokale vin de liqueur, Marcvin de Jura. Foruten om disse vinene, produserer de noe Marc du Jura… som jeg ikke er spesielt glad i.

Klima

Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig om høsten. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen. De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bresse sletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein.

Selv om det er Lons-le-Saunier som er regionhovedstad, så er det vinene fra Arbois, L’Étoile og Chateau Chalon som er kjent for vinene sine.

De viktigste stedene

Arbois er en betegnelse d’Origine Controlee for viner laget rundt byen Arbois. For øvrig var det den første appellation som ble delt ut i Frankrike og det allerede i 1936. Appelationen innebærer at røde- og rosé viner kan produseres av Poulsard, Trousseau og Pinot noir druer, mens de hvite vinene av Chardonnay og Savagnin druer

I og rund Château-Chalon får man bruke betegnelsen Château-Chalon AOC. Den eneste hvite vinene som får bruke AOC betegnelsen, er Vin Jaune, gul vin, laget av Savagnin druen. Men, vinbøndene gir til en viss del blanke i påbudet og lager en rekke andre hvite viner hvor de ikke bruker AOC betegnelsen. Hvite viner som er kjent for sin lange holdbarhet og kan modne i årtier.

L’Étoile er også beæret med betegnelsen AOC. De produserer hovedsakelig hvite viner av Chardonnay, Savagnin og Poulsard druer.

Beste vinopplevelsen.

Og det er fra Jura og Arbois, en av mine beste vinopplevelser så langt i år, kommer. Nemlig:

Ganevat En Barby Savagnin 2009 90 poeng.

Laget av Anne et Jean-Francois Ganevat. Vinen kommer fra en liten plott på 0,8 hektar i Arbois. Produsert på den lokale druen Savagnin. Vinen er utrolig vakker honninggul med en duft av blomster, krydder og høstfrukt. Med andre ord, den dufter som en tidlig sensommermorgen i september. Smaken er fyldig med masser av frukt. Tett på en perfekt syre med en lang ettersmak. Om man vil spise til, så nyt noe spekeskinke sammen med denne vinen. Ellers er det en fantastisk kose vin som får en til å bli ettertenksom og melankolsk lykkelig. Dette er et meget godt kjøp. Det er ikke mange av disse flaskene, så bestill nå.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.