Wein-Schorle, eller på engelsk, Spritzer er en av de mer enkle sommerdrikkene med lavt alkohol innehold.

Wein-Schorle har eksistert helt siden 1700 tallet og er en typisk mellomeuropeisk drikke. Man finner den i en rekke forskjellige land som, Sveits, Østerrike, Ungarn, Tyskland, men også i land som Spania og Italia. Mens man i Spania og Italia bruker rødvin, og da gjerne sammen med Cola, så bruker man i de andre landene hvitvin eller rosévin og mineralvann.

Tyskland.

Her finnes det egentlig en rekke forskjellige varianter. I det meste av Tyskland så bruker man som regel en del mineralvann og en del riesling vin. Man kan også bruke rosévin på samme måte. Noe som blir mer og mer populært. I vindistriktet Pfalz, hvor man forøvrig uttrykker Wein-Schorle i maskulin form mens man i resten av Tyskland uttaler det i feminin form, bruker to deler vin og en deler mineralvann.

7822133 - lime spritzer cocktail with lime slices and a mint leaves.Østerrike.

Her kaller man det G’spritzter. Man bruker gjerne en Veltiner vin og en G’spritzter skal holde minst 4,5% alkohol. Om sommeren bruker man gjerne mindre vin og mer vann, mens man om vinteren lager en såkalt Wintergespritzter med mye mer vin. De siste årene har man begynt å servere Spritzer med rødvin, selv om det fortsatt ikke er så vanlig.

Andre varianter.

Det finnes også varianter der man bruker sitronbrus eller saft i stedet for mineralvann. Som sagt så finnes det varianter der man bruker cola og rødvin. I visse deler av Tyskland og Østerrike bruker man også gjerne eplejuice, men da betraktes det som sportsdrikk. Så om du er ute og jogger, fyll flasken med to deler vin og en del eplejuice. Jeg vet ikke om det er å anbefale og man får bedre resultater. Men det blir kanskje morsommere å jogge på den måten.

Men en ting er sikkert, det å blande vin og vann er langt fra noen nye oppfinnelse. Og personlig synes jeg det fungerer glimrende som måltidsdrikk å ha et glass vann og et glass vin. Og blande det i magen.

Kilde: Tysk vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.