Et av de minst kjente vindistriktene i Frankrike er Jura. Med sine knapt 1 prosent av den franske vinproduksjonen, er det ikke de som dominerer verdens vinmarkeder.

Jura er plassert mellom Burgund og Sveits. De ligger såpass isolert, at de tar vare på sine gamle tradisjoner samt at de hegner som sine gamle, tradisjonelle og svært så unike druesorter. Noe som gir de spesielle vinene Vin Jaune, gul vin,  og Vin de Paille, stråvin, for ikke å snakke om den veldig lokale vin de liqueur, Marcvin de Jura. Foruten om disse vinene, produserer de noe Marc du Jura… som jeg ikke er spesielt glad i.

Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig om høste. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Arbois
Arbois

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen.  De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bresse sletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein.

Selv om det er Lons-le-Saunier som er regionhovedstad, så er det vinene fra Arbois, L’Étoile og Chateau Chalon som er kjent for vinene sine.

De viktigste stedene

Arbois er en betegnelse d’Origine Controlee for viner laget rundt byen Arbois. For øvrig var det den første appellation som ble delt ut i Frankrike og det allerede i 1936.  Appelationen innebærer at røde- og rosé viner kan produseres av Poulsard, Trousseau og Pinot noir druer, mens de hvite vinene av Chardonnay og Savagnin druer

I og rund Château-Chalon får man bruke betegnelsen Château-Chalon AOC. Den eneste hvite vinene som får bruke betegnelsen, er Vin Jaune, gul vin, laget av Savagnindruen. Men, vinbøndene gir til en viss del blanke i påbudet og lager også en rekke andre hvite viner hvor de ikke bruker AOC betegnelsen. Hvite viner som er kjent for sin lange holdbarhet og kan modne i årtier.

L’Étoile er også beæret med betegnelsen AOC. De produserer hovedsakelig hvite viner av Chardonnay, Savagnin og Poulsard druer.

Vin Jaune

Vin Jaune på fat
Vin Jaune på fat

Som sagt er den mest berømte vinen fra Jura den sherry-lignende Vin Jaune.  Savagnin druen blir høstet så sent som mulig. Av og til så sent at man kan bruke tyskernes betegnelse ”Spätlese” på den. Etter gjæringen, blir vinen lagret i gamle Burgund fat i minimum seks år. Fatene blir fylt helt fulle og de tillates å fordampe. Noe som danner en lomme helt øverst i fatet.  Mens vinen fordamper og oksiderer, danner det seg en film av gjær på toppen. En gjær som minner om den som kommer fra Jerez, sherryens hjemstavn,  men er ikke av samme gjærstamme. Når vinene er klar, har den en intens smak som passer helt fantastisk til de lokale ostene. Vinen tappes så på 62 cl clavelin flaske. Husk, denne vinen må du dekantere før du serverer den.

Vin de Paille, eller stråvin på godt norsk. Etter druehøsten legger man druene ut på stråmatter og lar de tørke til de nesten er rosiner. Selvfølgelig gir de mye mindre vin pr drue enn normalt. Men, man får en vin som er meget mer intens i smak. På grunn av det høye sukkerinnholdet i druene, får du en vin som har lang lagringsmulighet og ofte et alkoholinnhold på godt over 14 prosent. De mer berømte slektningen til Vin de Paille, er for eksempel Amarone.

Clavelin
Clavelin

Jura vin i Norge.

I Norge har vi mest musserende vin fra Jura. Så som André et Mireille Tissot Crémant du Jura Rosé og BBF Crémant du Jura. Av hvite viner er det André & Mireille Tissot Vin Jaune La Vasée 2005 og Ch. de Jurque Fantaisie 2009. Av rødvin vil jeg foreslå å prøve Benoit Badoz Jura Trousseau 2010.

Hva mer kan man oppleve i Jura? Jo, toppen av luksus og nytelse. I Lons-le-Saunier finnes den en ung barberer, ikke stylist eller hårstylist eller hva de kaller seg i disse dager, som barberer med kniv. Kommer man tidlig, får man låne lokalavisen får en bolle med café au lait samt litt lokalt sladder. En dag kan ikke starte bedre enn det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.