Av Annette Storm

Dette er ikke et vintips om en terrassevin eller slaraffenvin. Har du ikke en matbit tilgjengelig, så ikke tenk på å drikke denne.

Unknown-1Tenk deg en klassisk barbaresco med smak av sopp, gamle røtter, skogbunn og en strukturert, senete kropp med lang tørr avslutning. Så det motsatte: En vin med fersk frukt, fast struktur og en lang, druepreget ettersmak. En tradisjonelt lagret Barolo eller Barbaresco får kompleksitet med alder, men den fine, delikate frukten forsvinner. Der Barbaresco gir smaken av tålmodig lagring, er Luca Roagna Langhe Rosso en druesmakende vin så og si rett fra planten, så fersk som man får den. Det er en vin for den utålmodige.

Nær nebbiolo opplevelse

Luca Roagna drømte om å lage en usminket og umanipulert nebbiolovin, en vin som smaker slik Barolo og Barbaresco gjør mens de fortsatt ligger på tank i kjelleren. Luca er ikke typen som lar det bli med tanken, så han gjorde slik han har gjort tidligere. Gjennom gode vinvenner fikk han tak i flott nebbioloråstoff fra barbarescoområdet. Siden målet var en vin tett-på-druen, var det viktig med gjæring i ståltank og å være ytterst forsiktig med filtrering. Etter samvittighetsfullt arbeid og en rekke smakinger var en ren og uttrykksfull vin av 100% nebbiolo klar.

Pølsevin for innsidedrikkere

En fersk nebbiolo er ikke for  hvem som helst, og i  hvertfall ikke for begynnere. Det er en vin for innsidedrikkere. Luca Roagna Langhe Rosso 2012 er eksklusiv, men forvent ikke at du skal like den ved første slurk. Her er ingenting gjort for at den skal være lett å like. Det rene uttrykket av nebbiolo er formidlet så direkte som mulig, slik det er om du ikke tukler med det.

Der en klassisk barbaresco gjerne trenger reduksjonnssauser og sopp for å balansere er denne ferske og druepregede vinen en lett match med de naturlige smakene i det nye nordiske kjøkken. Er du ikke en kløpper innen ny, nordisk mat så prøv med pølse. Tenk håndlaget, taliensk pølse med fast kjøtt og en smak av salt og krydder. Det finnes nesten ingen nebbiolo med et slikt rent frukuttrykk tilgjengelig på vinmononpolet i dag.

LucaUng og merittert

Selv om vinen er ung har den allerede sine meritter. Den gled naturlig inn på vinkartet i Bjørn Svenssons nye restaurant Fauna i Oslo og Master of Wine Arne Ronold ga den toppscore i sitt nyhetsbrev i juli 2013.  I tillegg til at vinen er fersk og fruktig har ung vin en fordel i form av pris. Vinen er drikkeklar et knapt år etter innhøstingen av druene og det kommer derfor ingen pris på lagring. Også innen vin er tid penger.

Luca Roagna Langhe Rosso 2012 kr 159,90

Vinen har aroma som av røde og mørke bær, nyper, streif av blomster og anis. I munnen er den fast og strukturert med tanniner fra modne druskall og stener. Den har frisk syre og en fersk, kjølig fruktighet. Druesmaken sitter lenge i en fast og fin avslutning. Drikk den sammen med pølse, en god spekeskinke eller faste, hvite oster som parmesan, og umbriacona. Vil du ha mer, så prøv med et pent stykke kjøtt av kalv eller lam.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.