En av de beste opplevelsen av vår, har jeg hatt i det vakre Loire. Også kaldt Frankrikes hage.

Duften av jord, råtten løv og spirende planter kiler i nesa bare ved tanken. Sola som begynner å varme og kaffe på en eller annen landsbykafé. Det var vel det jeg tenkte på da jeg plukket på meg noen flasker fra Gérard Boulay på polet. Han er en av de mer anerkjente produsentene i Sancerre. Sancerre ligger i den sørlige delen av Loiredalen og de hvit vinene har vært AOC helt siden 1936, de røde siden 1959. Egentlig er vel Sancerre mest kjent for sine hvite viner, men rødvin laget på Pinot Noir fra samme sted, er slettes ikke fy skam.

Gérard Boulay og hans fantastiske viner.

Gérard Boulays familie har dyrket vin i Chavignol siden 1300 tallet, så man får vel si at familien har noen års erfaring på baken. Hans sauvignon blanc går i følge importøren her i Norge for å være noen av de mest karakteristiske i Loire. Og jeg må bare si meg helt enig. Kanskje for at hele produksjonen hans er organisk eller kanskje for at Gérard Boulays jobber instinktivt fordi han vil la «vinen leve» og fremmer den naturlige prosessen i vinproduksjonen. Er man over 60 år og drevet med vin stort sett hele sitt liv, så har man kunnskapen og erfaringen til å kunne gjøre noe sånt.

Gérard Boulay driver sine 11 hektar med vinmark i noen av de aller beste vinmarkene i landsbyen, som La Grande Côte, Monts Damnés, Le Cul de Beaujeu. Og i den berømte Monts Damnés, har han den sjeldne parsellen som heter Comtesse og er en historisk lieu-dit. Området og gården hans har lange tradisjoner, og I det 14. århundre var Clos de Beaujeu hvitvinsleverandøren til katedralen i Bourges.

Siden Boulay er berømt for sine hvite viner, så la oss begynne med:

Gérard Boulay Sancerre 2016. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 266,- Poeng 92/100

Her er det sinnsykt mye vin for penga, som vi ville ha sagt på Lillestrøm en gang tiden. Vinen er selvfølgelig laget på 100% Sauvignon Blanc. Har en fantastisk vakker gulgrønn farge. Duften er fylt med vår i Loire med spirende blomst, anelse sitrus og grønne epler. Smaken er frisk med elegant fylde og en fin frukt. Perfekt syre og sødme. En lang ettersmak som varer og varer og lover snarlig sommer. Passer fantastisk til hvit fisk. Løp og kjøp.

Gérard Boulay Sancerre Rouge 2014. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 265. Poeng 89/100

En fantastisk rødvin laget på 100% Pinot Noir. God duft av moreller, krydder og en anelse blomster. Smaken lever på lange veier opp til duften. Frisk, fin fylde og en deilig mjuk munnfølelse. Milde tanniner. God ettersmak. Kan brukes både til lyst kjøtt og lyse vårkvelder. Meget bra kjøp.

Gérard Boulay Sancerre Cuvée Oriane 2014. Frankrike, Loire, Sancerre. Pris kr. 342,- Poeng 92/100

Her er beviset på at man kan lage noen helt fantastiske rødviner i Loire og i Sancerre. Druen er Pinot Noir. Dufter av røde bær og urter. Hint av blomster og det lille ubestemmelige som jeg ikke er i stand til å definere. Det lille ubestemmelige som gjør det så spennende og lukte på vin. Smaken er frisk, fruktig med perfekt syre og sødme. Veldig lett tannin og en bra ettersmak. Passer til lyst kjøtt. Skal du ha en tilsvarende kvalitet fra Burgund, så skal du legge på ganske mange hundre lapper. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.