Ukens rimelige viner kommer alle fra Østerrike.

Det begynner å bli lenge siden den store vinskandalen i 1985. Det året østerisk vin forsvant fra hyllene. Hvorfor… Noe så banalt som frostvæske. Dessverre… eller heldigvis var det tysk kontrollør som oppdaget at mye av den østeriske vinen som ble eksportert til Tyskland inneholdt frostvæske. Grunnen til frostvæsken var ikke å minske risikoen for at vinen skulle fryse, men for å gi dårlig vin mer fylde og sødme. Det positive som kom ut av skandalen, var at det kom fram en rekke, spennende unge vinbønder og kvalitet kom i sentrum på en helt annen måte enn før frostvæsken. Og man kan vel trygt si at Østerrike har tatt sin rettmessige plass på vinkartet igjen.

Rødvin.

Meinklang Burgenland Red 2016. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 139,90

Jeg har skrevet om Werner Michlits fra Meinklang flere ganger tidligere. Og jeg er en stor beundrer av hans viner. Så også med denne.

Vinen er spontangjæret og ufiltrert. Noe den disete røde fargen bærer preg av. Duften har bær, urter og papir. Jo, den dufter litt papir som faktisk er helt nydelig. Vinen har en god fylde, fruktig og bra balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til storfe og fredsommelige samtaler. Meget godt kjøp.

Rosévin.

*Fortsatt kan jeg forveksle den østeriske vinen Schilcher vin og den tyske  Schiller wein. To typer vin som ikke har spesielt mye med hverandre å gjøre, bortsett fra at begge er rosévin.

Schilcher er en helt spesiell rosevin som bare produseres i den østeriske regionen West Styria i distriktene Deutschlandsberg og Voitsberg.  Det dyrkes cirka 500 hektar vinmark og er med det en av de minste vinregionene i Sentral Europa. Vinen er laget av druen Blauer Wildbacher som er kjent for sine pikante kryddertoner og sin høye syre. Schilchervinene kan variere fra stille vin til musserende og kan være hvit, rose eller rød. Navnet stammer fra det tyske ordet ”schillern” som betyr å stråle av farge.

Ekte Schilcher viner må bære det offisielle emblemet av en hvit helt (som refererer til de berømte hestene på den spanske rideskolen i Wien) og den må også bære det offisielle applikasjonsmerket. Originalt var Schilcher en rustikk bondevin, men den har utviklet seg til å bli en ettertraktet vin på grunn av kontinuerlig fokus på kvalitet fra de ambisiøse vinmakerne i regionen.

Langmanns viner hadde en kjempesuksess i Norge sist år og ble utsolgt nesten før den kom inn i landet. Men heldigvis, nå er den tilbake.

Langmann Schilcher Frizzante 2017 Østerrike, Steiermark (Styria), Weststeiermark. Pris kr. 149,90

En perlende vin, laget på Blauer Wildbacher. En middels lyserød farge. Hvitt skum. En nydelig duft av barndommens drops, sitrus, bringebær og bitte litt urter. Fine bobler som prikker lett på ganen. Veldig frisk og fruktig smak. Bra fylde. Smaken lever på lange veier opp til duften. Perfekt syre og sødme. Fin fruktig ettersmak. Kan brukes til lyst kjøtt, men aller best sammen med latter og venner. Meget bra kjøp.

Langmann Schilcher Tradition 2017. Østerrike, Steiermark (Styria), Weststeiermark. Pris kr. 144,90

Denne vinen kan fort bli sommerens favoritt rosévin. Drua er Blauer Wildbacher. Lyserød på fargen. Meget bra duft av røde bær, blomster og  hint av solbær. Smaken er veldig svakt perlende. Ikke så perlende at man vil kalle den en perlende vin. Frisk, med bra fylde og fin frukt. Samme bær som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. Frisk ettersmak. Kosevin. Løp og kjøp.

Hvitvin.

Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2015. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr. 149,90

En hvitvin laget på Østerrikes nasjonaldrue, Grüner Veltliner. Fin gulgrønn farge. Bra dufter av sitrus, grønne epler og hint av moden frukt. Fyldig, frisk med en elegant fruktighet på smak. Meget bra balansert. Frisk, fruktig ettersmak med en anelse bittertone. En vin som helt sikkert vil gå sammen med fisk men aller best til kos. Meget bra kjøp.

* Kilde og Schilcher vin er fra Vinofil, Svein Lindin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.