Ukens rimelige viner.

Tysk vin anno 2015 har blitt kalt alt fra mirakelviner til beste årgang siden romertiden.

Jeg skal ikke gjøre meg klok på hverken mirakler eller hvordan vinen smakte i romertiden. Men at 2015 er meget bra, er det ikke noen tvil om. Faktisk er den så bra, at mye av vinen var utsolgt før den hadde forlatt vinkjellerne.

Den fantastiske årgangen…

Grunnen til den fantastiske årgangen, var at været i vekstperioden var tørt, med rekordhøye varmeperioder. Mange fryktet frost for blomstringen kom tidlig og selv om de nordligste regionen hadde kalde netter i april, så slapp de alle unna frosten. Og så kom varmen. Noen steder var det over 40 grader. Og i Franken ble det til og med gitt tillatelse til å vanne. Regnet kom i slutten av august. Noe de fleste trodde var altfor sent. Uansett så hadde regnet en kjølende effekt på vinmarkene og det hadde ikke vært bønder om de ikke hadde fryktet at alt regnet skulle gi råteproblemer. Men det gjorde det ikke. I rimelig tid før høst, kom det midle solfylte dager med kjølige netter. Og de kjølige nettene førte til at de modne druene beholdt både syrligheten og friskheten. Så ble det høstet tett på perfekte druer med bra sødme og syrlighet. De tørre vinene har en friskhet og kompleksitet av de sjeldne og de søte vinene har nok friskhet til å kunne utvikle seg i uanede mange år.

Selvfølgelig har prisene på vinen gått rett til himmels og da i særdeleshet på GG vinene. Men, ennå kvaliteten på de rimelige vinene, er bestemt ikke noe å rynke på nesen av. For å si det rett ut, her er det utrolig mye vin for pengene.

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr 149,90 Poeng 89/100

Fin gulgrønn farge. En fantastisk frisk duft av grønne epler, sitrus, blomster og det lille ubestemmelige. Smaken har en sjeldent god munnfølelse og friskhet. Akkurat som i duften er det epler, sitrus og blomster. Nest inntil en prefekt balanse mellom syre og sødme. En lang, elegant ettersmak. Passer fint sammen med lyst kjøtt og fet fisk. En ekte løp og kjøp vin.

Karl May Riesling Trocken 2015. Tyskland. Rheinhessen. Pris kr. 147,60 Poeng 88/100

Gulgrønn på fargen. En sjeldent god duft av epler og sitrus. Men her er det også hint av blomst og krydder. Riktig bra fylde og en smak som lever flott opp til duften. Riktig god balanse og en god ettersmak. En vin som går glimrende sammen med lyst kjøtt og fete sauser. Meget bra kjøp.

Geil Riesling Trocken 2015. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 149,- Poeng 88/100

Samme gulgrønne farge som de to andre. En ung, frisk duft av grønne epler, sitrus og med hint av blomster. Smaken er fantastisk med en meget bra munnfølelse, en nydelig frukt og en syre og sødme som er tett på det perfekte. En lang og god ettersmak. Denne vil gå fint sammen med pasta med sjømat. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.