Köstritzer Schwarzbierbrauerei holder til ved  Bad Köstritz ved Gera i Thüringen.

Bryggeriet er et av de eldste Schwarzbierbryggeriene i Tyskland og ble grunnlagt 1543 under navnet „Köstritzer Erbschenke“. I 1696 ble bryggeriet, mer eller mindre frivillig, overtatt av Greven des Hauses Reuß og skiftet navn til „ritterschaftliche Gutsbrauerei“. Senere, i begynnelsen av 1800 tallet, fikk de kalle seg fyrstelig bryggeri da  Hauses Reuß ble fyrster. Og det er jo ikke så dumt å få fyrste i navnet.

kostritzer-schwarzbierbrauerei-2Johann Wolfgang von Goethe.

I 1811 brygget de hele 6400 hl øl av forskjellige typer og det ble solgt til Berlin, Dresden, Magdeburg og Frankfurt am Main. Og i Weimar sitter Johann Wolfgang von Goethe og får spesial leveranser fra bryggeriet da han ikke kunne drikke annet øl til sine rundstykker.

Vitenskapsmannen Wilhelm von Humboldt skrev 17. November 1823 fra Weimar til sin kone Caroline von Humboldt, blant annet, om sitt eget kosthold og om Goethes: ” Siden jeg ikke drikker mer te, så er det hele slutt. Jeg står igjen på kanten av avgrunnen og tar jeg et skritt til, så vil jeg bade i øl. Goethe har ingen appetitt. Ikke vil han ha buljong, kjøtt eller grønnsaker. Han lever ene og alene av øl og brød. Han drikker store glass øl om morgenen mens han diskuterer med tjeneren om ølet skal være mørkt eller lyst. Og av alle styggedom diskuterer de også om det skal være varmt eller kaldt. ”

I 1829 brant bryggeriet ned og ble flyttet til vestfløyen av slottet. I 1875 var det slutt for fyrstene og en viss herr Rudolf Zersch forpaktet moroa. Bryggeriet ble ledet av Carl Holomoucky som skar ned antallet typer øl til to. Nemlig Köstritzer Schwarzbier og lagerølet Blume des Elsterthales. En annen viktig sak de fant ut, var at øl var medisin. kostritzer-schwarzbierIallfall ølet fra Köstritzer som helbredet alt fra blodmangel, lungesyke, diende mødre til hysterikere. Til og med Bismarck drakk ølet for å styrke blodomløpet. Noe som bekrefter min private lille teori om at øl er sundt.

Nyere historie.

I oktober 1948 var det foreløpig slutt med private eiere. Da overtok DDR staten bryggeriet. Og som et av de få bryggeriene i DDR, eksporterte bryggeriet noen av sine produkter. På syttitallet var det slutt på produksjonen i slottet og ble flyttet til tidstypiske gigantiske DDR bygg hvor de holdt til helt til 1990.

Som mye annet i det tidligere DDR, ble de mest verdifulle bedriftene i 1991, overtatt av kapitalsterke bedrifter fra Vest-Tyskland. Så også med „Köstritzer Schwarzbier“ som ble overtatt av Bitburger Holding. Nå skal det også sies at „Köstritzer Schwarzbier“  ble temmelig omgående Bitburgers viktigste bryggeri. Noe som førte til en økning av produksjonen i 1991 på 145.000 hl. til 879.000 hl. i 2005.

Köstritzer Schwarzbier, Tyskland, Thüringen. Terningkast 6.

Brunsvart på fargen med et vakkert kremete skum. Nydelig duft av røstet malt og hint av kaffe. Smaken er klassisk Schwarzbier med røstet malt, karamell og hint av kaffe. Fin bitterhet og en lang og god ettersmak. Riktig bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.