Ukens øl er en tysk pils fra Lederer Kulturbryggeri. Og kanskje er det sommerens beste pils?

Det tyske Lederer Kulturbryggeri har sine aner helt tilbake til 1471. Da under navnet Herrenrbrauhaus og var hva vi dag ville kalle en bryggeri pub. De holdt til på Waizenstraße i Nürnberg. Vegg i vegg med det senere svært så mye større Tucher-Brauerei. Forøvrig så er Lederer Kulturbryggeri gjenoppbygget på samme adresse og fungerer i dag som «Gasthausbrauerei.»

Navnet Lederer Bryggeri, fikk bryggeriet 1814 da Christian Lederer kjøpte opp Herrenbrauhaus og endret navnet på bryggeriet. Bryggeriet vokste, dels med økt salg men også ved å fusjonere eller ved å kjøpe opp enkelte av de 34 andre bryggeriene i Nürnberg. Men, først riktig kjent ble de da historien om at de hadde den første lasten på Tysklands første jernbanestrekning mellom Nürnberg og Fürth, den 7 desember 1835. Det er sant at de sendte to fat øl med toget til en vertshusholder i Fürth. Men det var ikke på jomfruturen og det var ikke på en spesiallaget vogn, men på 3 klasse, 11 juni 1936. Men all reklame er jo god reklame.  Senere, år 1851, skulle de bli kjent som det første bryggeriet i Tyskland som brukte dampkraft i produksjonen.

Fra begynnelsen av 1870 årene vokste bryggeriet voldsomt. Fra en produksjon på 85.535 hl i 1871 til over 800.000 hl i 1913. På grunn av 1. verdenskrig sank produksjonen til 400.000 hl 1916.

Etter 1 verdenskrig, kjøpte bryggeriet opp en rekke mindre bryggerier i Nürnberg og ble betraktet som et av de ledende bryggeriet i området. På 1960 tallet var det bare fire bryggerier igjen i Nürnberg med Tucher Bräu som det ledende. De kjøpte opp de to andre bryggeriene i byen, mens Lederer ble kjøpt opp av Schickedanz-Konsernet. Og dermed var historien om Lederer en saga blott. Først 1994 var Lederer på banen igjen, men nå under regi av Tucher Bräu. De blåste liv i bryggeriet med Lederers aller første eksportsuksess. Nemlig Lederer Pils som ble brygget siden begynnelsen av 1800 tallet. Og det brygges på den opprinnelige oppskriften.

Lederer Pils. Tyskland. Pris kr. 49,90

Fin pilsnergul farge. Veldig bra hvitt, høyt skum. Duft av malt, humle med et elegant hint av sitrus. Smaken er frisk, fyldig med en tett på perfekt balansert bitterhet. Lever veldig bra opp til duften og har en frisk og god ettersmak. Sommerens beste pils? I alle fall er det som er den perfekte tørsteslukkeren.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.