Frankrike er det land i verden som produserer mest musserende vin. På andre plass kommer Tyskland. Det er også det landet i verden hvor det drikkes mest musserende vin.

Ordet Sekt.

Ordet Sekt var fra begynnelsen et slangord. I 1825 sto den da så berømte tyske skuespilleren Ludwig Devrient mer eller mindre edru på en bar i Berlin. Han resiterte fra ulike skuespill og ropte til kelneren ”Gi meg et krus sack.” Kelneren visste ikke at sack var en hvit hetvin og han kjente overhode ikke til Shakespeares Henrik IV og syntes skuespilleren var en rimelig idiot. Men han ga Ludwig Devrient et glass champagne og etter det ble ordet sekt brukt som slangord for musserende vin. I dag er det slettes ikke slang lenger. Og definisjonen på sekt er streng, klart definert av EU.

Til langt opp på 1970 tallet, var det seks sektfabrikker som sto for produksjonen av tysk musserende vin. De såkalte Sektkellerien hadde i prinsipp monopol på produksjonen og det måtte noe kraftige krangler og rettsaker til, før noen få uredde bønder satte i gang sin egen produksjon. Såkalt Winzersekt. Og noen av disse Winzersekt kan konkurrere med absolutt det beste som finnes av musserende vin. Vin som har helt sin egen stil og sine helt egne kvaliteter.

To fantastiske bobler.

Walldorf Hannes Brut Nature 2014. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr: 299,90 Poeng: 90/100

Til å være tysk sekt, så er denne litt annerledes. Den er nemlig ikke produsert på riesling, men druene Chardonnay 30%, Pinot Meunier 10%, Pinot Noir 60%. Fargen er lys strågul, vakre små bobler og en lekker duft av epler, blomst og brød. Smaken har en elegant friskhet, bra fylde og en tett på perfekt syre og sødme. En tørr, fin ettersmak. Kan brukes til fingermat men aller best sammen med venner. Her er det virkelig mye vin for pengene og en ekte løp og kjøp vin.

Von Buhl Riesling Brut 2015, Tyskland, Pfalz. Pris kr: 219,90 Poeng: 90/100

Drua er riesling. Lys gyllen på fargen med et lite grønt skjær. Fine små bobler. Elegant duft av sitrus, epler og et fint hint av blomster og kjeks. Smaken lever opp til duften med en fruktig friskhet. Perfekt syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer bra sammen med skalldyr og som aperitiff.   En ekte løp og kjøp vin

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.