Det er vel ikke en stor hemmelighet at jeg er litt mer enn gjennomsnittet begeistret for viner laget på Gamay drua. Grunnen er at når vinene på Gamay er skikkelig laget, så er de helt fantastiske og helt forferdelige om de ikke er.

Gamay er hjerteblodet i Beaujolais der den dukket opp fra Tyskland sånn cirka 1360 i Beaun. Opprinnelig ble vinen brukt som en kur mot pesten, noe som vinene av Pinot Noir ikke gjorde. 1394 forbød Hertugen av Burgund,  Philippe le Hardi drua da han mente at det var Pinot Noir man dyrket i Burgund og han var redd Gamay ville ødelegge Burgunds gode navn og rykte. Og drua ble forvist til bakkene nord for Lyon. Kanskje en lykkelige løsning, da markene nord for Lyon var perfekte for dyrking av Gamay.

Gamay ble vel mest kjent og beryktet på 1980 tallet med jippo rundt Beaujolais Nouveau som slippes den 3. torsdagen i november hvert år.

Gamay dyrkes også i Loire, men brukes da primært sammen med Pinot Noir til rosévin. Også i Sveits, Kroatia og Italia dyrkes det noe gamay, men ikke i noen særlige mengder. California hadde også vin som ble hevdet å være dyrket på Gamay, men en analyse av den californiske vinen, viste seg å være en klone av Pinot Noir.

Charly Thévenet Régnié Grain & Granit 2014. Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 249,90 Poeng 88/100

En klar rød farge. God duft av røde bær, kirsebær og små hint av blomst. Smaken har en bra fylde, frisk og med bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine kirsebær. Meget mild tannin. En riktig god ettersmak. Passer til torsk og lyst kjøtt. Kan også nytes uten mat. Meget bra kjøp.

Chemarin Beaujolais-Villages Les Vignes de Jeannot 2016. Frankrike, Burgund, Beaujolais-Villages. Pris kr. 223,90 Poeng 89/100

Lyserød farge. Nydelig duft av kirsebær og fine hint av sopp. Smaken er elegant. Frisk, fyldig og en fin frukt . God balanse mellom syre og sødme. Tørr, lang ettersmak. Passer glimrende til småvilt og lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Laurent Perrachon Julienas Les Vignes Centenaires 2016. Frankrike, Burgund, Juliénas. Pris kr. 274,90 Poeng 90/100

Lysrød på farge. Duft av rød frukt, kirsebær og små hint av lær og blomst. Smaken har en fin fylde, frisk og med en meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. Lang og god ettersmak. En vin som fungere glimrende sammen med gode venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.