Verdens mest berømte brennevin, er cognac. Men det var ikke franskmenn som oppfant produktet.

Det er nederlenderne som har fått æren av å lære franskmennene kunsten å destillere vin til produksjon av cognac.

Elven Charente, som renner gjennom Cognac og ut i Atlanterhavet, betydde mye for handelen i området. På 1600-tallet dominerte nederlenderne handelen i Europa. Nederlandske handelsmenn fraktet salt og vin fra de sørvestlige delene av Frankrike til Nord-Europa. Spesielt begeistret var det nederlandske markedet for den hvite Charente-vinen. Dessverre ble ofte vinen ødelagt på veien fra Biscayabukten til Nederland. For å ta vare på handelsvaren destillerte nederlenderne vinen til ”brandewijn”, som betyr brent vin. Ordet brandy stammer fra ”brandewijn”.

På 1700-tallet var brennevinet cognac kjent over store deler av verden. I 1870-årene ble druestokkene i hele Europa rammet av vinlus, Phylloxera vastatrix. Produksjonen av cognac sank dramatisk, og det tok ikke lang tid før sprit av mer tvilsom karakter ble solgt som Cognac. Rent faktisk er det de som hevder at Cognac aldri ble det samme som før vinlusene slo til. Først og fremst for at at druetypen ugni blanc tok mer over for colombard, som hadde vært mest brukt, samt folle blanche. Ugni blanc ga nemlig større avkastning enn de andre druene. Men fortsatt finnes det konjakk som ble produsert før vinlusa. Blant annet Bache-Gabrielsen – Tribute fra 1860

Dagens cognac fra Bache-Gabrielsen.

Bache-Gabrielsen Fins Bois Vintage 1988. Frankrike, Cognac- Pris kr. 595,- (35cl) Poeng 90/100

Laget på Ugni Blanc. Vakker gyllenbrun farge. Gode dufter av klementin, aprikos og litt tørket frukt. Smaken er rund og følger duften. Mild tannin. Meget bra balansert og har en lang og varm ettersmak. Meget bra kjøp.

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO Frankrike, Cognac. Pris kr. 445,- (50 cl) Poeng: 92/100

Drua er Ugni Blanc. Flott gyllenbrun farge. God duft av tørket frukt, blomster og fat. Nesten så man kan sitte og snuse hele julen. Smaken er fyldig og følger duften på alle måter. God munnfølelse. Meget bra balansert og har en lang og varm ettersmak. Med denne er julekosen sikret.

Bache-Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne. Frankrike, Cognac Pris kr 819,- (70 cl) Poeng: 95/100

Druene er Ugni Blanc 90%, Folle Blanche 10%. En utrolig vakker og dyp gyllenbrun farge. En elegant duft av tørket frukt, appelsin og eikefat. Smaken har en meget god konsentrert fylde. Lever flott opp til duften. En perfekt balanse. En lang, varm og tørr ettersmak. Om gud drikker cognac, er det denne hun avslutter julaften med. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.