Nordmenn elsker Italia og italiensk vin. Og alle menn elsker lister. Derfor, her kommer min helt personlige liste på topp ti franske hvitviner til priser som en ”normal” lommebok kan bære. Hva det har med Italia å gjøre? Absolutt ingen ting.

Terres de l’Aumonier Sauvignon 2011.

En av de vinene som man så absolutt skal prøve. Loire er et av de vakreste landskapene i verden. Og, for å være litt patetisk, det har produsenten Sophie & Thierry Chardon virkelig fått frem i denne vinen. Fargen er nydelig gul, med en aromatisk duft som fyller rommet med frukt og druer. Vinen er en veldig god representant for Sauvignon Blanc, med mye frukt i smaken og elegante syre. En flott ettersmak. Dette er en mer typisk drikke vin, men, jeg har brukt den til fisk og skalldyr. Rent faktisk er den en et godt alternativ til de dyrere vinene fra Sancerre.

Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2013

Dom. Huet Vouvray Le Haut-Lieu Demi-Sec 2008

Chavy-Chouet Meursault Clos des Corvées de Citeau 2012

Fargen er vakker gulgrønn. Duften fyller nesen med litt fat, sitrus og grønne epler. Smaken lever vakkert med duften med sine epler og sitrus. Men, det finnes også en god fedme, en virkelig godt balansert syre med en lang god ettersmak. Dette er et virkelig godt kjøp. Og når du først er på polet, ta med to og la den ene ligge noen år. Dette er en vin som vil utvikle seg mer i årene som kommer. For øvrig en vin jeg ga 92 poeng.

 

Foto Megan Mallen
Foto Megan Mallen

Fourrey Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2010

Ch. de Jurque Fantaisie 2009

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2013

En flott opplevelse. En hvitvin som er både tørr, fruktig og frisk. Noe som duften også forteller med sin sitrus. Den har en nydelig gylden farge. Smaken er en sommerdag på landet med epler, sitrus og noe udefinerbart som smaker veldig behagelig. Denne vinen kan gjerne lagres fire, fem år til og jeg tror den vil bli ennå bedre. Sa jeg at den kostet 145 kroner?

Tariquet Classic 2013

Dette er ikke en klassiker for ingenting. Her finner du duft og smak av grønne epler, tropisk frukt og sitrus med hint av urter. Fruktig og frisk som den er, er den super til salater, sjømat, sushi, reker og ikke minst til ost som chèvre. Og som om ikke det er nok, den er helvetes billig også.

Chablis Prémier 1.er Cru Côte de Jouan 2012, Château du Val de Mercy

Vinen har en fin, lys strågul farge. Duft av barndommens grønne epler og hint av blomster. Smaken har en fin og fyldig start. Noe av duftens grønne epler anes sammen med en god syre. Mot slutten en liten bitterhet som oppleves spennende. Importøren foreslår Bress kylling, og det er så absolutt ikke et dårlig forslag, selv om jeg nok velger meg en kylling fra Stange. Dette er en vin som er verdt pengene. Hvor finner man en så bra Chablis til 185,- kroner?

Fourrey Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2010.

Fargen er fin lys gulgrønn. Duften er elegant med blomster og sitrus. Smaken har et godt fruktig anslag. Sitrus og epler. Syren er virkelig balansert. God fedme. En tørr, lang ettersmak som virkelig leker med min gane. Ennå en vin som er verdt pengene.

I morgen

I morgen kommer listene med rødvin, for ikke snakke om rosé- og musserendevin. Alle fra Frankrike.

Bare et lite hjertesukk til slutt. Noen fornuftige sjeler har spurt etter kalori-innehold på de forskjellige vinene jeg anmelder. De som kjenner meg eller har sett meg, vet at jeg ikke har den minste anelse om slike fornuftige saker.

2 KOMMENTARER

  1. Det hadde ikke forbauset meg om du hadde Chateau Bonnet med på hvitvinslisten. Hva synes du om den?

    • Hei Per.
      Jeg synes den er helt ok. Som bag in box er den en «höydare», Rosevinen synes jeg er virkelig prisverdt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.