Rødvin var en gang i tiden nesten synonymt med Frankrike.

Men, sånn er det vel ikke riktig lenger. Men, mine fransk favoritter, er lett blanding av dyrt og billig. For vinene jeg liker som best, har ikke nødvendigvis noe med pris og kvalitet å gjøre. Ofte er det en god opplevelse i form av venner og vin, en stille stund på en cafe eller noe helt annet. Så, dette er bare min egen topp ti liste.

Den første vinen jeg hadde en stor vinopplevelse med, var fra Châteauneuf-du-Pape.

Ch. La NerheCh. la Nerthe 2004/2007.

Det ironiske er at denne fantastiske vinen er mye billigere i Norge enn i mange andre land. Vinen har en fantastisk mørk rubinrød farge. Duften er som en flott Châteauneuf-du-Pape skal være. Men en rik duft av bær, krydder og sommereng. Smaken har en lett krydret start, så kommer en fantastisk frukt, syre, sødme og en fuktighet som kjeler med ganen. Jeg har ikke noe annet uttrykk enn ”fuktighet”, for det er det det er. Ettersmaken er lang og veldig behagelig. Jeg vil bruke den vilt og lam. Og bare for å nyte en melankolsk aften. Dette er en vin som vil holde i noen år til, men den kan så absolutt nytes nå. Dette er virkelig en løp og kjøp vin. Og dette var vinen som fortalte meg at vin ikke bare er vin.

La Fage 2009

Det dyrkes primært rødvin i Cahors, selv om noen av slottene også dyrker noe hvitvin og rose. Når rødvinen fra Cahors er som best, så er det en vill, muskuløs vin mens den er ung. Når den har fått ligge i en sju, åtte år, blir den en kraftig, mjuk spennende vin som virkelig kan bli en klassiker man snakker om lenge etter at den er drukket. En sånn vin er La Fage.

 

Jean Paul Brun
Jean Paul Brun

Jean Paul Brun Moulin a Vent 2012

Var for meg en helt ny opplevelse. Jeg har ikke vært så veldig opphengt i ”Natur vin”. Vin har vært delt inn i to kategorier. De jeg liker og de jeg ikke liker. Men denne vinen smakte jeg i våres og akkurat som med vinene fra italienerne Luca Roagna og Arianna Occhipinti var det virkelig en aha opplevelse. Fortsatt deler jeg inn vin i to kategorier. Og så var jeg så heldig å finne en til som jeg satte virkelig stor pris på.

Eric Texier Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine 2012

En naturvin til. Denne laget av Eric Texier. Den har en klar burgundrød farge med elegant duft av skogsbær, bringebær, blomster, krydder og urter. Den har et saftig og elegant anslag, flott fruktighet av røde og mørkere bær og en ettersmak med mye jordsmonnskarakter. Server den lett avkjølt, det vil si ca. 16 °C, til lam, skogsfugl og okse. Vinen kan nytes ung men har også et visst lagringspotensiale. Nevnte jeg at naturvin er relativt billig i Norge?

 

ch. RamafortCh, Ramafort.

Endelig en vin fra Bordeaux. Også finnes den ikke en gang i Norge. Denne vinen var i en lang periode min store lidenskap. Ch. Ramafort er et tidligere Château Lafite Rothschild slott. Kjellermesteren på Ramafort er den legendariske Eric Fabre. Vinene har flere ganger blitt kåret som Medocs beste vin. Første gangen i 1995. Deres Cru Bourgeois kan man få for rundt regnet 150 kroner. Finner du denne vinen når du er ute og reiser, ta med så mange du kan.

Joseph Drouhin Santenay

For mange år siden så seilet vi en måneds tid på Kanal Burgund og denne vinen kjøpte vi for den visstnok skulle være kjent allerede i romertiden. De tre kassene vi kjøpte, ga masser av glede til god mat og lange samtaler langs bredden av Canal de Bourgogne. Og jeg kjøper den i blant, bare for å minnes. Og det er sletts ikke en dårlig burgund.

Clau de Nell Cuvée Violette

Jeg hadde møtt en stor flokk med amerikanere, engelskmenn og franskmenn. Alle journalister og alle var vi noen helt ”fantastiske” typer og journalister. Hva de skulle alle sammen i det vakre Loire, husker jeg ikke lenger. Selv var jeg på ferie og kikket på slott og vin. Det jeg husker, var at vi spiste et utrolig godt måltid og vinen vi drakk. Jeg har drukket vinen flere ganger senere og nyter den like meget nå som da. Uten den hadde jeg nok ikke husket alle journalistene, meg selv inkludert, som brukte et helt måltid på å skryte.

Le Soula Soula Rouge 2010

Denne er for meg et helt nytt bekjentskap fra Languedoc Roussillon. Det er bare en tilfeldighet at jeg ble kjent med den, for den finnes i bestillingsutvalget på polet. En person hadde aldri hentet den og jeg ble tipset å smake den. Og det var et bra tips. Tydeligvis, siden den havnet på min nåværende favoritt liste.

Badinérie du Pech 2007

drueklaseVinen er fra Buzet, naboen til Bordeaux. Vinene derfra er likeså bra som Bordeaux vinene, bare billigere. Badinérie du Pech drakk jeg første gangen for mange år siden sammen med en gammel herremann som mente verden hadde gått under den dagen Beatles kom. Og hvordan skulle det gå med Frankrike med alle disse langhårete hippiene som hadde skrålet rundt i gatene i Paris flere år før og avsatt hedersmannen Charles de Gaulle. Hvorfor han snakket med meg vet jeg ikke. Men, vinen var glimrende. Og det er den fortsatt.

Ch. Les Graves 2011.

Hvem har sagt at enkle viner er dårlige? Ch. Les Graves er den vinen jeg foreslår for de som skal ha rødvin til bryllupet med mange gjester. Det skulle jo være trist å gå inn i et ekteskap der man har kjøpt vin som skal avbetales de neste ti årene. Denne bordeauxvinen har en nydelig rød farge. Duften har en fin nyanse av bær og en anelse krydder. Det jeg liker best med duften er preget av vinkjeller. Smaken lever opp til duften med sine bær og krydder. Sødme og syre er ok balansert. Ettersmaken lever lenge og er behagelig. En vin som vil passe bra sammen med lyst kjøtt. Og til de fleste festlige anledninger der prisen betyr noe. Og det gjør den.

Det finnes bare to typer vin. Uansett, farge, pris eller distrikt. Det er de vinene du liker eller ikke liker. Finn dem og nyt dem mens du leter etter alle de andre du fortsatt ikke har funnet og blitt kjent med.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.