Av og til så faller man over noen viner som nesten tar pusten fra en av rent skjært velvære. Sånne viner kommer fra den spanske vingården Terroir al Limit.

Tyskeren Dominik Huber oppdaget spanske Priorat ved en tilfeldighet. Der andre så en spansk vinregion i krise ante han muligheter. Sammen med sør-afrikaneren Eben Sadie grunnla han vinhuset i 2001 og frem til 2011 arbeidet de sammen. Da reiste Eben Sadie tilbake til Sør-Afrika for å starte sin egen gård.

De første vinene de produserte, var fruktige, pompøse og med rikelig ekstraksjon – nokså fjernt fra stilen Dominik lager i dag. I dag kjennetegnes vinen ved sin særegne friskhet, eleganse og et områdepreg han er alene om i regionen.

Regionen Priorat ligger halvannen time syd for Barcelona, nærmest som en steinhaug midt i den grønne Monstantregionen. Området har bratte skråninger, såkalte ”costers” (catalansk for bratte skråninger) som varierer mellom 15 og 60 graders helning. Vinmarkene plantes derfor som terrasser og bearbeides stort sett for hånd. De dominerende druesortene er carinano og grenache og den typiske vinen fra regionen er rød, kraftig med relativt høy alkohol og intens smak.

Dominik Huber har uttalt at han ønsker at Terroir al Limit skal bli Spanias svar på Domaine Romanée Conti. Han har derfor valgt å klassifisere vinene sine etter inspirasjon fra Cru-systemet i Burgund: Village-nivå for ”blandingsviner”, 1er Cru der alle druer kommer fra en enkelt vinmark, samt Grand Cru der alle druer kommer fra en vinmark med spesielt godt potensiale. Ambisjonen har gjort at han lager en vinstil som er både full av kompleksitet, eleganse og letthet. Stilen hans er tydelig i både de røde vinene og de hvite. Mange blir overrasket over lettheten, friskheten så vel som kraften i hans tørre, hvite viner som blant annet lages på de for regionen utypiske druene Pedro Ximénes og Muscat D’Alexandria

Terroir Sense Fronteres Montsant Negre 2017. Spania, Catalonia, Montsant. Pris kr. 269,- Poeng 90/100

Druene er Cariñena 40%, Garnacha 60%. Mørk rød på farge. Dufter av mørke bær og urter. Fyldig og frisk på smak med en virkelig bra balansert syre og sødme. Bra tannin. En nydelig ettersmak. En vin som passer sammen med kraftig kjøttgryte. En ekte løp og kjøp vin.

Terroir Sense Fronteres Vertebra 2017. Spania, Catalonia, Montsant. Pris kr. 369,90 Poeng 92/100

Drua er Garnacha. En ungdommelige, lyserød farge. Meget bra duft av røde bær med et lite hint av pepper. Frisk og fruktig på smak med en virkelig god munnfølelse. Tett på perfekt syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. En vin som passer glimrende til lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Terroir Sense Fronteres Brisat de Montsant 2017. Spania, Catalonia, Montsant. Pris kr. 269,90 Poeng 88/100

Druene er Garnacha Blanca 60%, Macabeo 40%. Fin strågul farge med et bitte lite grønt skjær. Meget god og frisk duft av fersken, aprikoser og bitte litt blomst. Frisk og fyldig på smak med en meget god munnfølelse. Perfekt syre og sødme. Frisk og god ettersmak. EN vin som fungerer riktig bra sammen med lyst kjøtt og til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.