Det er ikke så mange som har hørt om vindistriktet Gattinara. Ikke en gang alle Italienere kjenner til dette bitte lille distriktet helt nord i Piemonte.

Men Gattinara omtales allerede år 1242 da byen fikk bystatus og var kjent for sine viner. Helt frem til slutten av 1800 tallet var det Gattinara som betød noe når man snakket om vin fra Piemonte. Barolo og Barbaresco eksisterte knapt nok på vinkartet og ble først kjent etter den andre verdenskrig. Mens Gattinara med sine mer enn 600 hektar vinmarker eksporterte vinene sine til stort sett hele verden. Men det er aldri noe som varer for evig. Ikke heller i Gattinara. Og det var to ting som knuste vindrømmene. Den første var den store haglestormen i 1905 som raderte bort stort sett alt som fantes av vinmarker og det andre var den framvoksende tekstilindustrien. Så folk pakke sine saker og lot vinmarkene gro igjen og søkte seg til industrien. Så i dag er det cirka 100 hektar vinmark tilbake. Og av de 100 hektarene, eier Giancarlo Travaglini litt i overkant av 50%.

Travaglini Gattinara Riserva 2012 Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 399,90 Poeng 93/100

Drua er Nebbiolo. Dyp rubinrød med et brunt skjær. Fruktig duft med røde bær og bitte litt urter og fat. Mild, og rund på smak. Bra fylde, fruktig. Bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Anzivino Gattinara Riserva 2011. Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 329,90 Poeng 92/100

Drua er selvfølgelig Nebbiolo. Fin brunrød farge. Meget bra duft av røde bær med hint av fat og urter. Stor fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever riktig bra opp til duften med sine røde bær og hint av urter og fat. Bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. En lang og god ettersmak. Passer sammen med rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.