Svensken har noe vi ikke har. Nemlig Arak Punch, eller på norsk punsj.

Svenskene betrakter den som noe av det svenskeste som finnes. Selv om den inneholder råvarer fra stort sett hele verden.

Punch ble oppfunnet i India på 1600 tallet. Og det er også det opprinnelsen til ordet punch kommer fra- panca, ordet for «fem» på sanskrit – fordi punsj ble laget av fem ingredienser: arak, vann, te, sukker og krydder. Og punch ble så populært i England at punch blir omtalt som et problem i dokumenter fra parlamentet i år 1671. Og det på tross av at den visstnok var spesielt populær blant konservative politikere.

I Sverige begynte det hele i august 1733 da Ostindiafareren  Friedricus Rex Sueciae la til i Göteborgs havn. Ombord hadde den basen for det som skulle bli den viktigste ingrediensen for det som skulle bli den viktigste ingrediensen til punsj. Nemlig arak.

I Skandinavia og Norge, fikk punch status som selskapsdrikk og ble som regel servert varm. Mens det i dag er mest vanlig å servere den romtemperert.

Oppskrift på Svensk Punch.

Cirka 2,25 liter (Tre flasker.)

8 dl vann
11 dl sukker
9 dl 40% sprit
35 cl Arak
37 cl hvitt vin etter smak
Smak til med 1 dl sterkt te typ Earl Grey

Oppløs sukkeret i vannet mens det varmes opp. La det kjøle av. Bland sukkerlaken, sprit, arak og hvitvinen. Smak deg fram. Helt til slutt så smaker du den til med te. Den gir riktig farge også. Helle hele moroa i flasker og la den hvile i noen uker.

Kuriosa.

Sveriges mest solgte punch i Sverige er Carlshamns Flaggpunsch som har over 50% av markedet. Og denne svenskeste av alle drikker produseres i Finland.

I Carl Michael Bellmans sanger kalles punchen «rack» på grund av at det inngår arak i punch.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.