Gløgg er en viktig del av adventstiden. For meg er det nesten synonymt med advent. Det er vel ikke noe som er mer sosialt enn akkurat å sitte sammen, knaske nøtter, rosiner og mandler. Og ikke minst det å snakke og drikke gløgg.

Det å drikke krydret vin, er ikke noen ny oppfinnelse. Allerede for mer enn totusen år siden, tilsatte grekerne og romerne forskjellige krydderier i vinene. Enten av helsegrunner eller for å få en bedre smak. Mens ordet gløgg, kommer fra det svenske ”glödgat vin”. Et ord som ble brukt første gangen i 1609 og henviser til tilvirkningsmåten med å drukne en sukkerbit i konjakk som man så satte fyr på. Sukkeret smeltet og rant ned i vinen og ga den sødme.

I Skandinavia, og da først og fremst i Sverige, ble gløgg virkelig populært i begynnelsen av 1800 tallet. En drikk som ble drukket under den kalde årstiden. Ideen med gløgg som vinterdrikke, hadde de fått fra Tyskland. Svenskene hadde to varianter. Dels en vingløgg og dels en konjakkgløgg som også ble kalt julegløgg. De svenske vinhandlerne lagde sin egen gløgg med bilder av nisser og som kokte eller smakte på det rykende brygget. Selvfølgelig var noe som etter hvert ideen og ikke minst produktet, eksportert til Danmark og senere til Norge. Men nå er jo gløgg temmelig enkelt å lage selv. Her er noen forslag.

Den klassiske gløggen

1 fl rødvin
100 g honning
2 stk kanelstenger
3 stk hele kardemomme
2 ss hakket tørket ingefær
8 stk hele nellik
1 stk skallet av en appelsin
1 stk skall fra en tørket pomerans
1 ss revet muskatnøtt
2 dl vann
2 dl konjakk.

Ha alt krydret i vannet og la det koke i ca. ti minutter. Sett det til siden og la det trekke et par timer. Rett før du skal begynne å lage gløggen, siler du vekk alt krydderiet og varmer det opp sammen med vinen og konjakken til cirka 70 grader. Om du vil være litt avansert, så har du i 2 dl madeira eller portvin sammen med blandingen. Server sammen med rosiner, mandler og masser av godt humør.

Enkel gløgg

Enklere enn dette kan det ikke bli.

1 flaske rødvin
125 g sukker
Noen hele kanelstenger
10-12 nellikspiker
1 neve rosiner
100-200 g mandler, renset

Ha alt i en gryte og varm det opp til cirka 70 grader. La det trekke en times tid før du varmer opp gløggen igjen. Tenn lysene og server.

Hvitvinsgløgg

Min favoritt er hvitvinsgløgg. Den kan servers alle dager det er kaldt og jævlig ute.

2,5 dl vann
1 dl sukker
1 ts hel nellik
2 hele stjerneanis
2 kanelstenger
2 strimler appelsinskall
2 strimler sitronskall
1 flaske hvitvin. Husk nå at vinen skal være av den billige sorten.

Så er det bare å nyte mens skravla går.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.