Det er vel ikke så veldig vanlig å høre om sveitsiske mikrobryggerier i Norge. Men de finnes. I Sveits.

Allerede da kompisene Hansruedi Schädeli og Otto Sorg gikk på ungdomsskolen på 1980 tallet diskuterte planene om å starte et bryggeri. På slutten av 1990 tallet fikk de litt fart på sakene, la en plan, ordnet finansiering og i år 2000 ble  Brauerei Sorg & Schädeli stiftet i Zürich med en brakfest hvor det kom over 2000 mennesker. Temmelig hurtig ble lokalene for små for de to herrene så de flyttet til Büttikerstrasse 3 Villmergen i Kantonen Aargau. 

Navnet bier Paul var det en annen mikrobrygger som hadde med seg. Nemlig Ralf Paul som temmelig kjapt hadde fått ry på seg i ølkretser i Zürich for å brygge byens beste øl. For å gjøre en kort historie kortere, i 2004 fusjonerte de to små mikrobryggeriene og Brauerei Erusbacher & Paul AG var en realitet. I dag beskjeftiger bryggeriet fem personer og veldig utypisk, så nekter de å vokse og lager kun det ølet de vil drikke selv. Og alt skal være gammeldags handtverk som det var før verden «gikk af lave.» 

To øl fra bier Paul.

bier paul 05 – Altbier naturtrüb, 5,1% alkohol.

Nei, Altbier betyr ikke gammelt øl, men øl som er brygget på den riktig gamle måten. Det er et overgjæret øl hvor man lagrer ølet mye varmere enn hva som er normalt. Helt opp til 24 °C. 

Ølet har en disete mørk rav farge. Et beige skum som er lett kremete. Fruktig duft med hint av karamell og malt. Smaken har bra fylde, bra sødme og bitterhet med en fin ettersmak. Kose øl. 

bier paul 06 – Bockbier naturtrüb, Fasteøl. 7,1 % alkohol. 

Dette ølet brygges bare til fasten. Helt tilbake i riktig gamle dager fant jo munkene ut at øl var flytende brød, så derfor var øl en god ting under fasten. Denne oppskriften stammer vistnok fra 1700 tallet. 

Mørk rødbrun farge, riktig bra beige, kremete skum. God duft av malt, karamell og bitte litt alkohol. Smaken har riktig god fylde, meget bra balansert bitterhet og sødme. Lever bra opp til duften med en elegant og god ettersmak. Et av de bedre bokkølene. Et øl til kos, kos, kos. 

Om du har lyst til å smake ølene fra bryggeriet, finner du dem her: 

bier paul Brauereiladen
Idastrasse 28
8003 Zürich
Sveits. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.