Svar på spørsmål.

For noen uker siden la Godt Drikke ut en side hvor leserne kan sende inn spørsmål. Jeg er veldig glad for alle spørsmålene som er kommet inn. Alle har fått svar på mail, men de vanligste spørsmålene kommer her også.

Hvorfor smaker ølet ”stygt” ?

Tja, det kan det være mange grunner til. En av de vanligste grunnene er at ølet er blitt infisert. Da kan det få en ekkel ”smørsmak”. Det eneste man kan gjøre med det er å tømme det ut.

Hvilken rødvin er verdens beste?

Den er nesten umulig å svare på. Smaken er som kjent som baken, delt. Om jeg skal svare på hva jeg liker av rødvin til under 300 kroner, må Ch. la Nerthe fra Châteauneuf-du-Pape toppe min favorittliste. Den koster 279,90 på Vinmonopolet. På Systembolaget en femtilapp mer.

En annen vin som man ikke får kjøpt i Norge, er Ch. Ramafort. Et tidligere Château Lafite Rothschild slott. Kjellermesteren på Ramafort er den legendariske Eric Fabre. Vinene har flere ganger blitt kåret som Medocs beste vin. Første gangen i 1995. Deres Cru Bourgeois kan man få for rundt regnet 150 kroner. Finner du denne vinen når du er ute og reiser, ta med så mange du kan.

Hvilket vindistrikt som jeg liker?

Det er også nesten umulig å svare på. Det beror på så mye. Hvilken mat er det jeg skal spise til vinen, når på året er det, osv. Skal det være rødt eller hvitt?  Men, sånn generelt så kan jeg si jeg er veldig begeistret for Rheingau i Tyskland. Synes de lager noe av den beste rieslingvinen som finnes. Når det gjelder rødvin så er det så mange distrikter og land jeg liker og som lager noe fantastisk vin. Skal jeg nevne et vindistrikt så tror jeg det blir Piemonte. Iallfall i dag.

Bøker

Et spørsmål jeg fikk og som gjorde meg veldig glad, var om tips på bøker for å øke vinkompetansen. Ok, jeg fikk bare et spørsmål om det, men jeg synes det var så bra at jeg vil ta det med allikevel. Mine favorittbøker om  vin gjennomtidene er først og fremst Politikens Store vinbog. En bok som gir en veldig god innføring i vinens verden. En annen er Oxford Vinleksikon. Min bibel. Til slutt kan man ikke la være å ta med Vinens Verden av Hugh Johnson. En av de mest kjente guruen i vinverden. Uten at jeg nødvendigvis er så veldig enig med ham i et og alt.

Mat og drikke.

Det er også kommet inn en rekke spørsmål om mat og drikke som jeg skal komme tilbake til i tiden som kommer.

Synd og kristendommen.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci

Til slutt. Etter at jeg la ut en mailadressen i spørsmål og svar, så har jeg fått en bunke anonyme spørsmål om hvorfor jeg leder folk ut i synd og fordervelse. Den eller de som har sendt inn nesten identisk spørsmål, må ha en helvetes jobb med å skape nye mailadresser for å slette de igjen. Men, for all del. Jeg kan svare her.

Det er tragisk at du/dere ikke kan egen religionshistorie. Jeg skal gi dere to eksempler om kristendommen og vin. Den første og viktigste, er da Jesus samlet disiplene rundt seg under den jødiske påskehøytiden, den dagen da jødene minnes utmarsjen fra Egypt. Det gjorde de med fire velsignede glass vin og diverse mat. Det gjorde visst nok Jesus også. Foruten om det brøt han brødet og velsignet vinen som tegn på tilstedeværelse i samfunnet.  Det er blant annet derfor den katolske kirken har og hadde en rekke vinmarker, for at sakramental vin skulle være ren og ekte. Vi skal selvfølgelig ikke glemme det økonomiske aspektet i det hele. Også var det noe med vann og vin i et bryllup i Kanaan.

Så kjære anonyme hyklere, om du/dere er redd for å bli ledet inn på syndens veier, la være å lese bibelen og min blogg.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.