Det er fredag, det er sol og det er vår.

Så det slo meg, er det noen som drikker Kir i disse dager? For noen år siden, så var det min favoritt aperitiff. Og den fantes i et utall varianter.

Felix Kir
Felix Kir

Kir er rimelig populært i Frankrike som aperitiff. Opprinnelig var det en borgemester fra Dijon, Felix Kir (1876-1968), som oppfant den. Han var vel lei av sennep. Uansett, han pleide å servere den som aperitiff før måltider på rådhuset. Hans originaloppskrift besto av hvitvin fra Aligoté-druen fra Burgund og  crème de cassis, solbærlikør.

Som sagt, det finnes et utall varianter. Her er noen.

Kir Royal lages med Champagne

Pétillant lages med musserende vin

Cardinal lages med rødvin i stedet for hvitvin

Kir Imperial lages med bringebærlikør i stedet for solbær, og med Champagne

Kir Normand lages med cider fra Normandie i stedet for vin

Kir Breton lages med cider fra Bretagne i stedet for vin

Cidre Royal lages med cider i stedet for vin, samt Calvados

Basisen i kir er  veldig enkelt. Det blandes alltid 1-4. Det vil si, 1 cl crème de cassis og 4 cl hvitvin. Kir  Royal er med champagne istedenfor hvitvin, For ølelskerne, har du varianten som heter Tarantino og da bruker man lyst øl, type pilsner, istedenfor vin. Jeg foretrekker litt is i glasset, jada, jeg vet det er som å banne i kirken, men jeg liker det uansett, og jeg synes det skal lages i Champagne glass. Altså tulipan glass.

imagesSå nå er det bare å finne en varm krok med sol, lage en kir, uansett type, og tenke, snart er det sommer. God fredag til alle.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.