Som et vindpust fra Saint-Tropez og med en jetsetters eleganse lanseres nå et lite stykke Hollywood blendet med essensen av den franske rivieraen på Vinmonopolet.

Pressemelding. Av Kristin Alsvik.

STUDIO by Miraval 2018 er en egenartet, laid-back og rødbærsfruktig rosévin med en saltmineralsk touch – perfekt til hedonister og andre som har en forkjærlighet for å leve i nuet. Med et glass av denne vinen i hånden er det lett å drømme seg bort til en solfylt dag ved den franske rivieraen, døsende i skyggen av et oliventre, hvor den eneste lyden du kan høre er milde bølgeskulp fra det asurblå havet foran deg – og det føles som om tiden står helt stille…

Dette guddommelig vakre og fargerike hjørnet av Middelhavet har med sin slående skjønnhet og ville natur inspirert noen av verdenshistoriens største kunstnere, fra Picasso til van Gogh og Cézanne, og her har ikke minst poeter, malere, musikere og forfattere så vel som bønder, fiskere, vinmakere og håndverkere dyrket og perfeksjonert kunsten å leve i mange generasjoner.

Det er derfor ikke rart at Brad Pitt og Angelina Jolie falt pladask for både regionen Provence og Château Miraval. Slottet ligger på en nesten utenomjordisk vakker eiendom med vinmarker omkranset av pinjeskog, beliggende helt for seg selv i en stor dal i Correns – samtidig som det ikke er langt herfra til den franske rivieraen. Mens sistnevnte gjerne assosieres med glamour og fest, handler Provence minst like mye om det enkle og gode liv.

KÅRET TIL VERDENS BESTE ROSÉVIN

Familien Perrin, som blant annet er kjent fra det legendariske Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape, har vært Brad Pitt og Angelina Jolies samarbeidspartnere ved Château Miraval siden det daværende paret i 2012 kjøpte eiendommen og bestemte seg for å lage vin der. Og slottets første rosévin ble umiddelbart en gigantsuksess. Da den ble lansert i 2013 ble den blant annet kåret til verdens beste rosévin av det renommerte vintidsskriftet Wine Spectator, og samtlige flasker ble revet bort i løpet av fem timer.

Nå, seks år senere, var tiden moden for å lansere en «andrevin».

– Vi ønsket å lage en vin med like høy kvalitet som Château Miraval, men med et litt annet uttrykk. STUDIO by Miraval er en mer umiddelbar og tilgjengelig rosévin med et lett saltaktig preg som kan nippes til på stranda, i hagen og der man ellers måtte nyte livet, sier Matthieu Perrin.

Og dette gjøres ikke uten at eierne er involvert. Særlig Brad har deltatt aktivt i utviklingen av den nye vinen, og var blant annet med på innhøstingen i fjor.

MINIMALISTISK DESIGN

Druene til STUDIO by Miraval kommer fra vinmarker omringet av pinjer og oliventrær beliggende helt nede ved den franske rivieraen, i et område som strekker seg fra munningen av elven Rhône til Monacos grenser. Her gir sjøsprøyten fra Middelhavet og den høye

luftfuktigheten et ekstra «salt» jordsmonn, og i samspill med de lokale druene – anført av den ikoniske kystdruen tibouren – oppstår en vin med en helt unik stil og en florlett, saltaktig og maritim karakter.

Med et like minimalistisk – men noe slankere – design enn flaggskipet Château Miraval sørger også innpakningen for at STUDIO by Miraval føles som å holde en liten del av den franske rivieraen i hånda, med sin distingverte, grasiøse og sofistikerte flaske med blomster inngravert i glasset, og den enkle og stilrene etiketten som sender tankene i retning av en luksuriøs parfymeflakong, hvilket spiller på noe av det Provence- regionen er mest kjent for i tillegg til gastronomi.

I STUDIO MED MIRAVAL

– STUDIO by Miraval er en introduksjon til Miravals verden, og fungerer som bindeledd mellom et sted, en historie, en kulturarv, en livsstil og ikke minst begeistringen for alle former for kunst – som alltid har spilt en stor rolle i Provence, ikke minst ved Château Miraval. Dagens eiere ønsker på sikt faktisk å skape en slags provençalsk Villa Medici her, hvor utøvende kunstnere kan oppholde seg og få utløp for sin kreativitet, forteller Matthieu Perrin.

Navnet på vinen er derfor ingen tilfeldighet, og setter søkelyset på Château Miravals musikalske fortid. Brad Pitt og Angelina Jolie var nemlig ikke de første kjendisene som oppdaget den storslåtte eiendommen. I 1977 fikk den daværende eieren, jazzmusikeren Jacques Loussier, et studio bygget på eiendommen, hvor artister som Pink Floyd, The Cure, Muse,

AC/DC, Wham, Sting, Cranberries, Rammstein og Chris Rea har spilt inn musikk. De dro hit på grunn av den unike lydkvaliteten, men også som følge av inspirasjonen dette stedet gir – som Brad og Angelina er fast bestemt på å bevare. Og musikkstudioet ligger fortsatt der, like over vinkjelleren – hvor STUDIO by Miraval nå gjæres – til musikk, i sementegg.

– Her i filmstjernene, musikerne og kunstnernes land ligger alt til rette for at kreativiteten kan blomstre – og det er noe av det vi ønsket å fange essensen av og formidle gjennom STUDIO by Miraval, sier Matthieu Perrin.

PRIKKEN OVER I-EN I ET ALLEREDE DEILIG ØYEBLIKK

STUDIO by Miraval 2018 har en vakker, forførende og funklende lyserosa farge og en klar, elegant og aromatisk duft av fersk aprikos, sitron og hvite vårblomster. Vinen har videre en kremete munnfølelse, livlig friskhet og en ung, saftig og delikat smak av modne bringebær, jordbær, rips og nektariner som munner ut i en lang og saltmineralsk avslutning.

Dette er vinen som utgjør prikken over i-en i et allerede deilig øyeblikk, om du sitter i solveggen på terrassen, slanger deg med en piknikkurv i skyggen av et tre eller befinner deg på en duvende båt ankret opp i en bukt.

STUDIO by Miraval er en vin som kan åpnes på impuls, når som helst og hvor som helst – bare fordi man føler for det, inspirert eller ei – men i alle tilfeller med spontaniteten som muliggjøres av den praktiske skrukorken på flasken.

Og selv om du uten problemer kan nippe til denne vinen uten mat, er den minst like velsmakende sammen med det meste du kan tenke deg å ha på tallerkenen i sommer. Den er blant annet herlig til smårettene på hagefesten, en lang søndagsbrunsj, middelhavsmat som moussaka, paellaer og lettere pastaretter og sommerlige retter som for eksempel ovnsbakt kylling med provencalske urter, grillet laks eller en frisk aspargessalat med reker.

STUDIO by Miraval 2018 lanseres i bestillingsutvalget på Vinmonopolet fredag 3. mai, og har en utsalgspris på 178,90 kroner.

CHÂTEAU MIRAVAL 2018

Flaggskipet ved Château Miraval er som tidligere nevnt vinen ved samme navn, som kommer fra vinmarkene som omkranser selve slottet.

Vinen har en lys lakserosa farge, og en transparent, floral og delikat duft av friske jordbær, solmoden fersken, syrlige lyse bringebær, limezest og steinmineralske toner med et streif av mandler og peppermynte.

Château Miraval 2018 er en florlett, ren og klar rosévin med en sjarmerende friskhet, en rund, kjølig og silkemyk munnfølelse og en elegant, kompleks og fyldig smak av saftige villbringebær, sødmefulle markjordbær, syrlige rips, ferske nyper, moden rosa grapefrukt, kalkmineraler, roseblader og grønne middelhavsurter som strekker seg ut i en lang, leskende og krydret avslutning med et hint av røyk.

Vinen er perfekt til sommermat som for eksempel en salat med kylling og chèvre, caprese, moules frites og saltimbocca, samt når man vil slå på stortromma og for eksempel servere steinsopprisotto med vaktelbryst eller ovnsbakt piggvar med sesongens grønnsaker.

Vinen er også strålende til krydret mat, for eksempel fra det indiske kjøkken – eller bare til et stort fat med fransk spekeskinke, eventuelt helt uten mat i hvilken som helst anledning som påkaller et glass lyserosa vin.

Château Miraval 2018 er tilgjengelig i kategori 5 i basisutvalget på Vinmonopolet til en pris på 221,90 kroner.

CHÂTEAU MIRAVAL BLANC 2015

Det lages også to ulike hvitviner i små mengder hos Château Miraval – til Norge importeres den mest eksklusive av dem.

Château Miraval Blanc 2018 har en lys gyllen sitrongul farge med grønnskjær, og en delikat, kompleks og floral duft av modne epler, fersken, plommer og lær med en røykaktig mineralitet og et hint av fat.

Vinen er sofistikert, elegant og fyldig, og har god fedme, flott dybde og aromaer av pære, lime og nøtter med mineralske toner som munner ut i en lang, rik og urtepreget avslutning.

Château Miraval Blanc 2018 er perfekt til blant annet grønnsaksbaserte retter, sjømat og ostefat, og er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 274,90 kroner.

VISSTE DU AT…

  • Rosévinsalget i Norge øker hvert eneste år, og det er særlig franske roséviner som er i sterk vekst – bare fra 2017 til 2018 økte salget av franske rosa dråper med 39 prosent
  • Hele 89 prosent av all vin som lages i Provence er rosa, hvilket innebærer at regionen står for 42 prosent av Frankrikes totale rosévinsproduksjon – og 6 prosent av all rosévinen som lages i hele verden
  • Provence var den første romerske provinsen utenfor Italia, og det er nettopp romertiden navnet på regionen kommer fra – romerne kalte den nemlig for Provincia Nostra («vår provins»)
  • Den svært lokale druen tibouren brukes utelukkende til rosévinsproduksjon, og var tidligere den mest ettertraktede druetypen i vinmarkene rundt Saint- Tropez
  • Quentin Tarantino valgte musikk fra et av albumene til tidligere Miraval-eier Jacques Loussier som hovedtema for filmmusikken til Inglourious Basterds fra 2009 – hvor en av hovedrollene spilles av nettopp… Brad Pitt!

Godt Drikke kommer tilbake med anmeldelse av vinene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.