Pressemelding
Av Lene Kallum

Nordmenn er blitt flinkere på kjøkkenet og bruker opp restene i større grad enn før. Noen kaster også mindre mat.

 Det viser en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Too Good To Go blant 1000 respondenter på landsbasis i desember.

Forbedrede kokkeferdigheter

1 av 4 kan skilte med mer solide kokkeferdigheter enn før pandemien. Rundt halvparten av disse er blitt flinkere til å utnytte det de har liggende, etterfulgt av å lage middag fra bunnen av og eksperimentere mer.

– Mye tid hjemme tyder på at en del nordmenn har forbedret kokkeferdighetene sine. Det er jo hyggelig oppi det hele. Fra et matsvinn-perspektiv er det positivt at man er kreativ med maten, og at flere har lyst til å bruke middagsrester, brødskalker og slappe grønnsaker

Ann Kristin Raknes Pfrunder
foto: Hanne Johansen

til å trylle frem nye måltider. Det gjør at du kaster mindre mat, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.

Kaster mindre mat
Funnene underbygges også av andre svar i undersøkelsen:

1 av 5 har etablert nye matvaner i perioden. Hovedgrunnen er at de er blitt flinkere til å bruke opp rester, lager flere av måltidene selv og er mer kreative med maten. Videre sier 17 prosent av de spurte at de kaster mindre mat nå.

– Det kan virke som at interessen for å redusere matsvinnet sitt har økt, og vi opplever at det er blitt en trend å eksperimentere og lage restemåltider. Se bare på hvordan mat-influensere og dagligvarebutikker adresserer restemat og matsvinn, sier Raknes Pfründer.

De unge er blitt ekstra flinke

Too Good To Go gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor vår. En sammenligning viser at litt færre har endret matvaner som følge av koronakrisen i årets undersøkelse – 22 prosent av de spurte mot 27 prosent forrige gang.

– Jeg er ikke overrasket over dette. I vår var situasjonen ny, og omstendighetene i matbransjen var på enkelte områder mer uoversiktlig enn nå. Folk hadde kanskje aspekter som hamstring, tomme butikkhyller og potensiell krise i jordbruket friskt i minne. Nå er vi litt tryggere på at matforsyningen fungerer godt og er mer vant til å leve med koronakrisen. Det påvirker nok svarene, sier Raknes Pfründer.

En av de tydeligste endringene fra i fjor er at enda flere unge er blitt gode til å lage mat, ifølge funnene. Personer mellom 18 og 25 år er også dem som i størst grad har forbedret kokkeferdighetene sine i koronatiden.

Funn fra undersøkelsen

I hvilken grad har du et bevisst forhold til det å kaste mat?
I stor grad: 40 %
I ganske stor grad: 45 %
Nøytral: 10 %
I mindre grad: 3 %
I liten grad: 2 %
Har matvanene dine endret seg i løpet av koronakrisen?
Ja: 15 %
Nei: 76 %
Usikker: 9 %

Respondentene som svarte «ja» eller «usikker» fikk deretter et oppfølgingsspørsmål, hvor svarprosenten viser at 22 % av de spurte har fått nye matvaner (se neste spørsmål).

På hvilke av følgende måter har matvanene dine endret seg? (216 respondenter – «Vet ikke» er trukket fra). Flere svar mulig.
Er flinkere til å bruke opp rester: 35 %
Lager flere av måltidene selv: 35 %
Eksperimenterer mer på kjøkkenet: 30 %
Fått dårligere måltidsrutiner: 22 %
Spiser mer mat: 21 %
Spiser oftere budsjettmat: 21 %
Spiser sunnere: 19 %
Tyr oftere til hurtigmat: 14 %
Unner meg oftere luksusmat: 12 %
Vet ikke/ kan ikke svare: 11 %

Kaster du mer eller mindre mat nå enn før koronakrisen?

Mer: 1 %
Mindre: 16 %
Som før: 80 %
Usikker: 4 %

Respondentene som svarte «ja» eller «usikker» fikk deretter et oppfølgingsspørsmål, hvor svarprosenten viser at 17 % av de spurte kaster mindre mat nå (se neste spørsmål).

Hvorfor kaster du mindre mat? (167 respondenter – «Vet ikke» er trukket fra). Flere svar mulig.

Planlegger innkjøp bedre: 53 %
Har mer tid til å utnytte råvarene: 33 %
Sparer penger: 30 %
Fått et mer ydmykt forhold til mat/miljø: 26 %
Vet ikke/ kan ikke svare: 15 %

Er du blitt flinkere på kjøkkenet i løpet av koronakrisen?

Ja: 15 %
Nei: 72 %
Usikker: 13 %

Respondentene som svarte «ja» eller «usikker» fikk deretter et oppfølgingsspørsmål, hvor svarprosenten viser at 24 % av de spurte har fått nye matvaner (se neste spørsmål).

Hvilke kokkeferdigheter har du lært eller blitt flinkere til den siste tiden? (239 respondenter – «Vet ikke» er trukket fra). Flere svar mulig.

Utnytter det jeg har liggende: 52 %
Lage middag fra bunnen av: 41 %
Eksperimenterer mer: 36 %
Baking: 28 %
Bruker nye ingredienser: 25 %
Lage supper/gryteretter: 21 %
Vet ikke/kan ikke svare: 16 %

Kilde: Norstat for Too Good To Go

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.