Nå får du tak i ekte prosecco laget på ”gamlemåten” i en rekke Vinmonopol-utsalg over hele landet.

Av Kristin Alsvik

Etterspørselen etter prosecco har eksplodert i Norge de siste årene. I 2013 ble det solgt nærmere 1,6 millioner liter musserende vin fra Italia, som i all hovedsak dreier seg om prosecco. Det er nesten 600 000 liter mer enn det som ble solgt av spansk Prosecco DOC Non Dosmusserende vin i fjor, og over fire ganger så mye som antall solgte liter Champagne. Men i motsetning til nesten all prosecco som selges i dag, er Casa Belfi Colfondo Prosecco produsert slik proseccoen opprinnelig ble laget i de tusen hjem i Valdobbiadene- Conegliano, i det nordøstlige hjørnet av Italia.

Dufter og smaker mer

Colfondo betyr direkte oversatt “med bunnfall”, noe du tydelig kan se gjennom den glassklare flasken. Vinen har derfor en litt uklar farge, men det er det ingen grunn til å være skeptisk til. Snarere tvert imot – bunnfallet vitner om den besnærende gjæringsprosessen, som er alfa og omega for en musserende vin. Det er denne prosessen som danner bobler i vinen, og når det fine bunnfallet får bli værende i flasken holder vinen seg frisk mye lenger. Det at bunnfallet ikke er filtrert bort betyr også at all aroma er intakt. Du får dermed en musserende vin med en fyldig og kremete munnfølelse som dufter og smaker langt mer enn de fleste andre proseccoer på markedet.

Den unge og entusiastiske vinmakeren Maurizio Donadi er opptatt av å bevare tradisjonene i området.

– Casa Belfi Colfondo Prosecco er ekte prosecco – akkurat som den mine besteforeldre drakk da de var unge. Vi er vi stolte av vinen og måten vi lager den på, og det er også derfor vi velger å vise den frem i en glassklar flaske, forteller Maurizio.

I takt med vinmarkenes rytme

Det er i tillegg viktig for Maurizio å ha respekt for naturen. Han jobber derfor biodynamisk, tar hensyn til vinmarkenes behov og følger deres rytme, noe som ikke er vanskelig å få øye på om du drar på besøk. Vinmarkene yrer av liv, viltvoksende blomster, høyt gress, summende insekter og en mengde nyttige mikroorganismer, og Maurizio bruker utelukkende naturlige og tradisjonelle metoder både her og i kjelleren.

Dette står i sterk kontrast til dagens enorme prosecco-industri. Den moderne måten å lage den perlende vinen på krever en rekke maskiner, trykktanker, filtre og isobariske tappelinjer, mens Casa Belfi Colfondo Prosecco danner bobler i fred og fordragelighet – helt uten innblanding fra verken maskiner eller mennesker. Vinen er heller ikke filtrert, klaret eller behandlet på noen som helst måte. Dette lar dens naturlige aromaer skinne, og du kan være helt sikker på at det du dufter og smaker utelukkende kommer fra selve druen og stedet den har vokst.

Casa  Belfi Colfondo Prosecco er dermed en ekte og frisk prosecco laget på helt naturlig vis. Den er mye livligere og mer sjarmerende enn andre proseccoer, og den har en personlighet som setter deg i godt humør. Den er dessuten et godt alternativ for deg som gjerne vil drikke prosecco, men ikke liker de moderne variantene, som gjerne inneholder mer enn 15 gram sukker per liter – Casa Belfi Colfondo Prosecco klarer nemlig det kunststykket å ha nydelig sødmefull frukt samtidig som den er knusktørr.

Allsidig, matvennlig og leskende

Casa Belfi Colfondo Prosecco 2012 har en lett uklar strågul farge med grønnskjær, og en delikat, elegant og intens fruktig og floral duft av modne gule epler, druer, syltet sitrusskall, blomster, urter og nybakt brød. Vinen er frisk og ren med rik, aromatisk og saftig frukt, flotte florale og mineralske toner og nydelig syre. Den har en flott balanse med fin fylde og en myk og luftig munnfølelse med fine små perlende bobler som varer lenge, og den har en lang eplepreget finish med sitrus og kjeks.

Vinen er nydelig både som aperitiff og til fingermat, koldtbord, tapas, forretter med sjømat og ikke minst italiensk antipasti med spekemat, ost, grillede grønnsaker, oliven og sopp. Den passer også godt til salater, pastaretter og hovedretter med lyst kjøtt eller stekt fisk, og takler dessuten krydrede retter, som for eksempel blåskjell med hvitløk og chili.

Casa Belfi Colfondo Prosecco kan serveres på flere måter, avhengig av egne preferanser og hva man skal spise. Man kan helle vinen varsomt i glasset, slik at bunnfallet blir igjen i flasken – da får man en klar vin som passer perfekt til fingermat og lette forretter. Men det er i bunnfallet den aller beste smaken sitter, så for å fordele det jevnt i hele flasken kan du vende den opp-ned Anfora XLnoen ganger før du åpner den. Da får vinen et lett slør, og passer ekstra godt til kraftigere retter.

Casa Belfi Colfondo Prosecco 2012 er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til 151 kroner.

Magnumvariant til de store anledningene

I januar lanseres i tillegg storebroren Casa Belfi Colfondo Anfora, som bare lages i magnumflasker. Dette er med andre ord en prosecco til de store anledningene, og den produseres kun i et svært begrenset antall. Vinen blir gjæret og modnet i store amforaer som graves ned i bakken, og den får lang skallmaserasjon sammenlignet med andre proseccoer. Druemosten ligger sammen med skall og kjerner i minst en uke, og det gir en ekstra smakfull, intens og strukturert vin hvor både drue og voksested kommer enda bedre frem.

Casa Belfi Colfondo Anfora har en intens okergul farge og en svært livlig og intens duft av gule epler, aprikos, pære, syltet sitrusskall, blomster, urter, brødskorpe og honning. De fine, små boblene varer lenge, og vinen har en rik og aromatisk fruktighet og floralitet med mineralske toner, nydelig syre og flott fylde, samt en frisk, kompleks og lang ettersmak med sitrus, epler og kjeks.

Vinen er flott som aperitiff, men kommer virkelig til sin rett sammen med mat, hvor den kompletterer alt fra grønnsakspaier til stekt fisk, lyst kjøtt og myke oster.

240 flasker Casa Belfi Colfondo Anfora blir tilgjengelige i bestillingsutvalget fra og med 9. januar, og vil koste 420 kroner.

Om NON DOS

Vinimportselskapet NON DOS ble etablert i 2006, og skiller seg fra andre norske vinimportører ved å ha en helt tydelig og avgrenset filosofi bak produktene som importeres. Står du med en vin fra NON DOS i hånden vet du allerede mye om produktet. Du kan være sikker på at vinen er laget på naturlig vis – uten bruk av snarveier som industrigjær, konsentrasjonsmaskiner, tilsetningsstoffer, filtrering eller klaring. Du vet også at vinen ikke har fatpreg, og den er gjerne økologisk eller biodynamisk sertifisert. Du får dermed en usminket, naken vin som kun inneholder druer og eventuelt litt svovel.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.