Det er blitt sagt så mangt om Champagne. Både dumheter og vittigheter. Noe er sant, noe er fri fantasi.

En av de mest kjente uttalelsene om Champagne, kommer visst nok fra Lilly Bollinger. » Jeg drikker champagne når jeg er glad og når jeg er trist . Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene. Når jeg har selskap, anser jeg den som obligatorisk . Jeg nipper til den hvis jeg ikke er sulten og drikker den når jeg er. Ellers rører jeg den aldri- med mindre jeg er tørst . »

W.Churchill

Om det er Napoléon eller Churchill som skal ha sagt, ”Ha alltid med deg champagne. Ved seier fortjener du den, om du taper, behøver du den.” Begge er kreditert for den.

At Dom Perignon skal ha sagt, “skynd dere, jeg drikker stjerner,” den 4. August 1693, er vel mer tvilsomt. Første gangen sitatet ble brukt, var på 1880 tallet og da som reklame på en flaske, og man har visstnok ikke funnet sitatet noen steder før det. En aldri så liten kuriosa er at Dom Perignon i mange år jobbet hardt for å bli kvitt boblene i vinen.

Madame De Pompadour, offisiell elskerinne til kong Ludvig XV, hevdet bestemt at champagne var den eneste vinen som lot en kvinne beholde skjønnheten selv etter flere glass.

Coco Chanel

En annen fransk kvinne som virkelige klarte å skape skjønnhet, var Coco Chanel. Hun skal ha sagt: ” Jeg drikker kun champagne når jeg er forelsket og når jeg ikke er det. ”

Den irske forfatteren George Bernard Shaw kom med en merkelig uttalelse til å være en ire. ” Jeg er bare øl-avholdsmann, ikke champagne-avholdsmann. Jeg liker ikke øl.”

Helt til slutt, en vakker setning fra den egyptisk-brittiske forfatterinnen Ahdaf Soueif. I hennes roman The Map of Love, beskriver hun luften på en så vakker måte at jeg ikke vil oversette den. “The air is dry and light and its effect on the mind is similar to that of a glass of Champagne before dinner.”

Så kan man bare konstatere, champagne er viktig.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.