To røde fra Cavaliere d’Oro i Toscana

0

Vinene Castello di Gabbiano og Cavaliere d’Oro har vært dyrket siden 1464. Da skrev tjenestemenn fra Republikken Firenze at vin og olivenolje var den mest verdifulle råvaren i distriktet.

Man vet at slottet har en historie helt tilbake til 1124. På den tiden tilhørte slottet en av de viktigste bankfamiliene i Firenze, Bardi, som i andre halvdel av det trettende århundre som utvidet slottet ved å bygge murer i en typiske Guelph-stil. Slottet forble i Bardis eie til tidlig på 1400-tallet, da det ble overtatt Soderini-familien, en av de mest politisk innflytelsesrike familiene i Firenze.

Det var Pier Soderini som sto for ombyggingen av Gabbiano i Fattoria  ifølge arkivene fra 1480. I løpet av det neste århundre ble nye bygninger lagt til. Til slutt ble slottet en stor firkantet bygning, som fungerte som en stor borg.

Som alt annet i Firenze på den tiden, var livet for adelen preget av intriger og private kriger mellom de ulike slektene. Så også med Soderinis kjempet mot de mektige Medici på 1500 tallet.  Og relativt hurtig ble de erklært opprørere og forvist fra Firenze. Og slottet ble forlatt og markene lå brakk i lang tid. Først på 1600-tallet, da Soderini var i stand til å returnere til hjemlandet, fikk slottet nytt liv.

På1800 tallet og ble det utført forskjellige restaureringsprosjekter, som alle respekterte slottets arkitektoniske historie. Dette inkluderer det nyklassiske private kapellet som ble bygget på 1800-tallet under eierskap av Del Turco-familien.

I  2011 begynte Federico Cerelli med Cavaliere d’Oro, mens det ennå ble kalt Castello di Gabbiano.  Han kom inn med  10 års erfaring fra prestisjetunge italienske vinprodusenter og da spesielt fra Toscana og vinregionene Chianti Classico.

Cavaliere d’Oro Bellezza Chianti Classico Gran Selezione 2015. Italia, Toscana, Chianti Classico  Pris kr. 279,90 90/100

Drua er Sangiovese. Rubinrød farge. Duft av kirsebær med litt krydder og fat i bakgrunnen. Frisk og fruktig. Bra fylde. Samme bær og fat som i duften. Meget bra balansert syre og sødme. Riktig bra ettersmak. En vin som vil fungere riktig bra sammen med rødt kjøtt. Meget bra kjøp.

Cavaliere d’Oro Chianti Classico Riserva 2016. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 179,90 Poeng 86/100

Laget på Sangiovese 95%, Merlot 5%. Fin dyp rød farge. Duft av kirsebær og fat. Frisk og fruktig på smak. Bra fylde. Meget god munnfølelse. Balansert syre og sødme. Fin tannin. God ettersmak. Passer bra sammen med litt kraftige pastaretter. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.