Det er ikke lenger siden enn i mai i år at all verdens aviser skrev om ”katastrofen” i Veneto i Italia.

Prosecco hadde blitt så populært og høsten hadde vært så forferdelig dårlig at verden ville mangle prosecco i årtider fremover. Og ikke minst ville prisene stige til uanede høyder.

133517 DP_ProseccoNå kan ”katastrofen” avlyses og prisene vil ikke stige, for overalt i Italia har druehøsten vært uvanlig god. Og ikke bare på kvantitet, men også kvalitetsmessig. Og ikke noe slår appelasjonen Prosecco som har hatt en økning på hele 56% siden forrige høst. Det tilsvarer sånn cirka 3,5 millioner liter vin på høstens druer, eller 467 millioner flasker boblende vin. Og i følge det lokale vinrådet til svarer det sånn rundt regnet 14 milliarder kroner.

Nå er det ikke bare det gode været og den fantastiske druehøsten som gir denne rekordhøsten. Også at det samme vinrådet har lempet på reglene for hvor mye man kan høste pr hektar. Nå kan bøndene høste maksimalt 21,6 tonn druer pr hektar. Alt over 18 tonn pr hektar skal lagres på tank og får senest brukes i januar 2017. Noe som tilsvarer et sted mellom 300.000 og 500.000 hektoliter av årets vin.

Et annet grep som ble gjort for å møte verdens Proseccotørst, var å øke vinmarkene til 20.000 hektar. Med andre ord, en tredobling av produksjonen siden 2009. Så skulle man jo tro at all denne vinen skulle føre til lavere priser på vinen. Men nei, sånn blir det ikke. I og med at bøndene i i Veneto og Friuli Venezia Giulia gjemmer så mye vin som de gjør, vil prisene stige noe. Og sånn bobler dagene avsted.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.