Prisene raser på de dyre vinene.

0

For fjerde året på rad, synker prisene på såkalte fine viner.

En så langvarig nedgang på priser av dyr vin, er ikke sett før. Opplysningene finner man i en rapport fra den London baserte vinbørsen Liv-ex som har et øye på vinprisene verden over.

I mange år har ”fin vin” blitt likestilt med vin fra 1.cru slottene i Bordeaux. I 2011 hadde disse slottene 60% av verdien av handelen med denne typen vin. Mens resten av Bordeaux hadde en andel på 95%.

Et annet billde.

I dag ser bildet for fine viner helt annerledes ut. 1.cru slottene har cirka 25% av markedet mens tallet fra resten av Bordeaux har sunket til cirka 75%. Og det er noe som merkes på pengepungen. Da for eksempel Château Lafite 2008 var på sitt høyeste, lå den ifølge Live-ex på 1167 pund, mens den i dag er nede i 417 pund. Med andre ord, en nedgang på 64 %.

Optimisme for 2015

Mens handelen med fine viner fra Bordeaux synker, øker salget av de bedre vinene fra andre vinregioner i Frankrike så vel som i andre land med 22%. Først og fremst vin fra Burgund, Champagne, Rhone og Toscana. Men ”new world” vin har også fått sin del av veksten. Og i følge Live-ex rapporten, ser det ut som om den veksten vil fortsette. Så blant produsenter og handlere, er det en viss optimisme å spore for 2015.

Bare et tips helt til slutt. Det er ikke amatørene som tjener på å samle og selge de dyreste vinene. Så får du en bra flaske vin, bruk den til det den skal brukes til. Nemlig å drikkes.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.