Prisene raser på de dyre vinene.

For fjerde året på rad, synker prisene på såkalte fine viner.

En så langvarig nedgang på priser av dyr vin, er ikke sett før. Opplysningene finner man i en rapport fra den London baserte vinbørsen Liv-ex som har et øye på vinprisene verden over.

I mange år har ”fin vin” blitt likestilt med vin fra 1.cru slottene i Bordeaux. I 2011 hadde disse slottene 60% av verdien av handelen med denne typen vin. Mens resten av Bordeaux hadde en andel på 95%.

Et annet billde.

I dag ser bildet for fine viner helt annerledes ut. 1.cru slottene har cirka 25% av markedet mens tallet fra resten av Bordeaux har sunket til cirka 75%. Og det er noe som merkes på pengepungen. Da for eksempel Château Lafite 2008 var på sitt høyeste, lå den ifølge Live-ex på 1167 pund, mens den i dag er nede i 417 pund. Med andre ord, en nedgang på 64 %.

Optimisme for 2015

Mens handelen med fine viner fra Bordeaux synker, øker salget av de bedre vinene fra andre vinregioner i Frankrike så vel som i andre land med 22%. Først og fremst vin fra Burgund, Champagne, Rhone og Toscana. Men ”new world” vin har også fått sin del av veksten. Og i følge Live-ex rapporten, ser det ut som om den veksten vil fortsette. Så blant produsenter og handlere, er det en viss optimisme å spore for 2015.

Bare et tips helt til slutt. Det er ikke amatørene som tjener på å samle og selge de dyreste vinene. Så får du en bra flaske vin, bruk den til det den skal brukes til. Nemlig å drikkes.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.