Hun startet sin kunstneriske utdannelse ved Kunsthøyskolen i Reykjavik i 1994, deretter studerte hun grafisk design i Oslo, etterfulgt av to år ved Asker Kunstskole. I 1997 kom inn hun inn ved det prestisjefylte Bella Artes, kunstakademiet i Barcelona. Og hun fikk den beste karakteren som er gitt siden 1978.

Synder.

1005849-0Björg Thorhallsdottir er av Norges mest populære grafikere. Hun er født på Island, men bor i Oslo. Hennes enkle, men klare budskap, treffer tusenvis av mennesker. Enten det er på hennes arrangement Hjertefred rundt om i landet eller om det er på en av hennes galleriutstillinger i inn og utland. Hennes kunst er blitt kalt banal og for enkel og motivene klisje av andre kunstnere og kritikere. Og det på tross av en bensolid utdannelse og tusenvis av timer for å finne sin strek. Og dermed er hun en ”synder”. Det er greit å selge sin kunst dyrt, men det er ikke greit å treffe mange. Som kunstner eller forfatter, er dette den største synden du kan begå- det å treffe mange.

Banal kunst?

Men er nå hennes kunst banal. Jeg mener bestemt nei. Den kan oppleves naiv, men samtidig finner du enkelte element fra Picasso i den, akkurat som du kan finne streker etter Wilhelm Freddie. Men mest av alt er kunsten hennes Björg Thorhallsdottir. Ordene i enkelte av bildene hennes er enkle, men fangende. Ord som kan treffe som irriterer, gleder eller får en til å trekke på smilebåndet.

Ordet kunst kommer fra tysk og betydde egentlig «det å kunne». Altså, en person som kan noe utover håndverket. Og det kan Björg Thorhallsdottir.

cavaglassKjendisvin.

Men, hun er ikke noen skomaker som blir ved sin lest. Hun jobber med blyglass og mosaikk i tillegg til grafikk og maleri, og hun har illustrert bøker. Og som ikke det er nok, hun har skapt Lykkebobler. En Cava som er produsert hos det store vinhuset Perelada. Det finnes egentlig to former for kjendisvin. Den første gruppen av vin, er der en kjendis blir slept med ned til et eller annet område og blir fotografert av Se og Hør, produsenten klistrer en etikett med kjendisens glade tryne på flasken, og voilà, kjendisen har laget en vin.

Den andre gruppen ”kjendisvin” er der kjendisen har kunnskap om vin, og det er veldig få. Satyricon-vokalist og vinentusiast Sigurd Wongraven er en av de som har skapt egne viner, blant annet sammen med Luca Roagna. Et par andre som er mer enn et tryne på flaska, er Alex Rosén og selvfølgelig Eivind Hellstrøm. Og til denne gruppen tilhører nå også Björg Thorhallsdottir. Hun har snust, smakt og spyttet… ok, det siste vet jeg ikke, igjennom en rekke forskjellige cavaer til hun fant sine lykkebobler. Og ikke nok med det, hun har også skapt etiketten. Seg selv badene i et cavaglass.

Hvordan er så disse lykkeboblene?

Unknown6Lykkebobler Brut Nature 85 poeng.

Lykken har en fin gulgrønn farge. Lykken dufter av epler, gjærbakst og en anelse sitrus. Lykken har små vakre bobler som kiler ganen… om man kjenner etter. God fylde, fruktig anslag, riktig god syre. Lykken er frisk og har en veldig bra og lang ettersmak. Akkurat som lykken skal ha. Og man blir ennå lykkeligere av prisen.

– Og når alt er dritt, så ta et glass cava. Det er sant! Ikke lag livet så alvorlig. De fleste dør og angrer på at de ikke var snille nok mot seg selv, kysset mer, spiste bedre eller mer mat, danset mer … sier Björg Thorhallsdottir til magasinet Kunst. Og det er jo helt sant. Derfor kyss mer, spis bedre og dans mens du drikker noen lykkebobler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.