Pinnekjøtt og stappe.

Hver tredje nordmann har brukt øl i maten, viser en undersøkelse fra MMI.

Og hvorfor ikke. Norsk mat og norsk øl har gått hånd i hånd i flere tusen år. Og norsk øl har mange forskjellige smaksingredienser så derfor skal det kunne fungere veldig bra til marinering, sauser, bakverk og meget mer.

En grei grunnregel er at lyst øl passer til lyst kjøtt som kylling og svin, mens mørkt øl passer til mørkt kjøtt som okse og vilt. Det neste man skal tenke på, er at ølet ikke skal overdøve smaken av råvarene du bruker. Det samme er det om du bruker vin til matlagning.
Nå i disse førjulstider, kan det jo være morsomt å prøve pinnekjøtt dampet i juleøl. Her i nord, er det Mack sitt juleøl som gjelder. Andre steder kan man ta juleølet fra det lokale bryggeriet.
Sånn gjør du.
Pinnekjøtt dampet med juleøl og kålrotstappe.
4 porsjoner, (1,5 time + 12 timer ventetid og aller helst to dager)
1 kg pinnekjøtt, lagt i bløt over natten)
Bjørkepinner
Ca 1 ltr Mack-juleøl (eller annen god juleøl)
1 kvast rosmarin
400 g kålrot
400 g potet
2 ss smør
Salt og nykvernet sort pepper
Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Det bør ligge i minst 12 timer, aller helst to dager. Det er bedre å tilsette noe salt mot slutten, enn at det er for salt! Dette krever meget vin eller øl, da det er lang ventetid og noe skal man jo fordrive ventetiden med.  Når den salige ventetid er over, så legg bjørkepinner eller rist i bunnen av en vid kjele. Ha i kvasten med rosmarin. Stable pinnekjøttet på kryss og tvers (slik at dampen kommer lett til overalt). Hell i øl til det dekker pinnene. Legg på aluminiumsfolie og sett kjelen på platen. Hell på mer øl underveis slik at det ikke damper tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet.
Kålrotstappa er like enkel å lage som pinnekjøttet. Skrell kålrot og potet. Kok helt møre i vann. Sil av vannet og kok noe videre, slik at vannet fordamper. Mos stappa med en sleiv eller stavmikser. Smak til med smør, salt og pepper.
Unknown

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.