Det er ikke lenge siden jeg fant ut at Pet Nat er spennende. Og det på tross av at jeg i noen år har irritert meg på hele trenden. Så derfor kommer hele denne uken til å bli egnet Pet Nat og perlende vin.

Men hva søren er Pet Nat? Det første vi kan konstatere er at Pet Nat ikke er ny oppfinnelse. Opprinnelig ble det kallt  methode ancestrale på fransk, som rett og slett betyr gamlemåten. Nå kaller vi det vanligvis pétillant naturel eller bare pét nat. Det er kort og godt vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Det er levende gjær og sukker. Så spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak.

Selv om det er tillatt å filtrere, er de fleste ufiltrerte, noe som gjør dem tåkete og uklare. Det det som gir vinen en helt unik duft og karakter på grunn av den litt ukontrollerte gjæringen.

En av grunnene til at jeg tror at Pet Nat har blitt så populært, er at det ikke finnes tilsetninger samt at vinen har litt lavere alkohol. En annen sak er at kvaliteten har økt markant de siste årene.

Mandagens valg er to østerrikere.

Meinklang Foam Vulkán. Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee. Pris kr. 199,90 Poeng 90/100

Drua er Juhfark. En disete lysegul farge med et lite grønt skjær. Vakker skum. Duft av epler, tørkede blomster og bitte litt urter. Frisk og fruktig på smak. Samme frukt som i duften. Fin syre og en lang, tørr ettersmak. Passer best til kos. En ekte wow vin.

Biokult Pet Nat 2019 Østerrike, Niederösterreich. Pris kr. 169,90  Poeng: 86/100

Druene er Zweigelt 25%, Pinot Noir 25%, St. Laurent 25%, Blaufränkisch 25%. Fin lys rosa farge. Flott skum. God duft av bringebær, hint av urter og blomstereng. Smaken har en fin fruktig fylde. Bra balansert syre og sødme. Lever opp til duften med røde bær. God ettersmak. En som er mest til kos. Løp og kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.