Vi har en enorm mengde med påsketradisjoner. Iallfall har vi en enorm mengde med myter om påsketradisjoner.
Om vi skal tro Aftenposten, og det skal vi jo, så reiser ikke alle på fjellet og pusser båten. Nei, de fleste er hjemme eller drar på shopping til Sverige. Ikke drikker vi pappvin i påsken heller. Ikke mer enn normalt. Og ikke flyr nordmennene som gale i skisporet heller. Trist, men sant.
Eggesalat.
Men, egg spiser vi. Sånn rundt regnet 23 millioner egg. Og egg ble det spist ved påsketider lenge før kristendommen. Grunnen er at ved påsketider begynte hønene å legge egg igjen. Og vi spiser dem i alle mulige varianter. Her kommer to varianter som jeg er begeistret for. Begge beregnet til påskelunsjen.
Dette er en variant der du lager majonesen selv. Tross alt har vi jo masser av tid da vi ikke skal ut i skisporet, vi eier ikke en båt som skal pusses og butikkene over grensa er stengt. Og da gjenstår det vel ikke så mye annet, enn å lage egen majones til eggesalaten. Uansett, dette er hva du behøver.
- 4 egg
- 200g gulrøtter
- Litt selleri
- Litt paprika
- 1 eggeplomme
- 1 fedd knust eller finrevet hvitløk
- ca. 2 ts. nypresset sitronsaft
- 1/2 ts. karri
- fersk finrevet ingefær
- En dl smaksnøytral olje eller en blanding av rapsolje og olivenolje
- ca. 1 ts. finhakket brønnkarse eller gressløk
- 4 blingser grovbrød.
Vi begynner med å lage majones. Ha eggeplommen i en bolle, ha i en ts sitronsaft, karri og salt og visper det lett sammen. Så begynner du å dryppe oljen i eggeblandingen din. Og da mener jeg virkelig dråpevis, mens du pisker. Når det begynner å ligne majones, kan du hell oljen i en tynn stråle mens du pisker som en gal. Og så har du majones. Om du ikke gidder, og det skulle jo være synd, kan du bruke ferdig majones.
Neste punkt i vår blivende eggesalat er å koke eggene til de er hardkokte – tar sånn cirka 8-9 minutter. Rens og skjær grønnsakene i små terninger.
Så nå har du din finrevne ingefær i majonesen og pisker den nedi. Skrell og hakk eggene og ha de i majonesen sammen med grønnsakene. Bland godt sammen og smaksett det med sitronsaft, salt, karri og ingefær. Still det i kjøleskapet til cirka en halv time før servering.
Når det skal serveres, så anrett det på brødblingsene eller ha salaten i en skål. Pynt med brønnkarse eller finklipt gressløk.
Neste rett ut, er Eggs Benedict.
Basisen i denne oppskriften har jeg stjålet fra den danske tv-kokken James Price og tatt meg den friheten og endre den litt så den passet min gane.
Det du behøver til denne moroa, er følgende:
For fire personer
- 4 halvt engelsk muffins
- 4 egg
- 4 skiver kokt skinke
- En pakke babyspinat
- 4 eggeplommer
- En liten ss. hvitvinseddik
- 2 ss. sitronsaft
- 250 g smør
- salt og pepper
- kajennepepper
Vi begynner med å sette over en stor kjele med vann for å posjere egg. Når det er gjort, lager vi hollandaisesausen.
Begynn med å smelte smør en liten kasserolle. I en annen kjele, pisker vi eggeplommene sammen med eddik, sitronsaft, salt og pepper. Varm massene forsiktig mens du pisker til den blir lett og skummende og volumet på massen vokser. Pass nå på at du har kontroll på varmen. Så tilsetter du smøret forsiktig mens du pisker som en gal hystade. Smak til sausen med kajennepepper, salt og sitronsaft. Når den er som du liker den, stiller du sausens i et vannbad så den holder seg sånn passelig varm.
Men, vi er jo langt fra ferdig selv om vi har laget en saus. Nå går vi i gang med å vaske spinaten godt og grundig. Freser den kjapt i panna med en liten klikk smør. Krydrer med og salt og pepper, stiller den til side og prøver å holde den varm.
Del muffinsene i to og toast dem. Skjær skinkeskivene sånn at det passer eksakt til muffinsen. Og så, helt til slutt, det jeg elsker med denne retten, posjere eggene. Ha et par spiseskjeer med eddik i det kokende vannet, knekk egg, et om gangen i en kopp. Lag en virvel i vannet med ei sleiv og la egget glide som et skip på beddingen ned i vannet. Pass nå på så vannet ikke koker for kraftig.
Så er det bare å anrette muffinsene så godt du bare kan og server med en enkelt pils. Pilsen er nemlig min påsketradisjon.
For øvrig er det i år tiårsjubileum for tidligere Venstre-leder Lars Sponheims mest berømte utsagn fra Stortingets talerstol. Sponheim var landbruksminister, og fikk spørsmål fra Frp om Regjeringen kunne garantere nok egg i butikkene gjennom påsken. «Hvis hver mann hadde sin høne, hadde kanskje dette problemet vært løst», svarte Sponheim.