I Norge slakter vi lam på høsten, spiser litt fårikål og fryser resten frem til påske. Men allikevel, så er norsk lam er blant det beste i verden.

Det jeg synes er det beste med lam, og det året rundt, er at det er så utrolig enkelt å tilberede.

Lam for den late, fire personer

Ingredienser.

  • 1 1/2 kg lammelår
  • 500 g sjalottløk eller vanlig gul løk
  • 600 g tomater
  • 2 sitroner
  • 4 fedd hvitløk
  • En bunt med timian
  • 3 kvister rosmarin
  • 5 ss. olivenolje
  • Nykvernet pepper
  • Havsalt

Sånn gjør du.

Begynn med å tørke godt av lammelåret. Helst så skal det ikke være noe fukt igjen på det. Etter det går vi i gang med marinaden. Ha saften fra en sitron i en bolle, dash i to ss. olivenolje, finhakk to fedd hvitløk og i bollen med dem, litt pepper gjør seg bra, rens en kvist rosmarin og i med den og tilslutt en klype timian. Rør litt rundt. Nå begynner du å massere marinaden inn på begge sider av kjøttet. Dekk det til og la det stå i kjøleskapet en ti, tolv timer.

Når klokka har passert de ti, tolv timene eller lenger, er det på tide å skrelle løken og del de i to. Tomatene deles i båter, sånn rundt regnet fire på pr tomat. Legg det hele i en langpanne og kryddere med salt og pepper. Ha i saften av en sitron sammen med tre ss. olivenolje. Bland.  Nå er det vel på tide og forvarme ovnen til 200-225 grader. Bruk bare undervarmen.

Ta frem lammelåret, salt det og legg det på sengen av tomater og løk. Plasser en kvist av rosmarin og ha timian på låret. Om det blir noe igjen av urtene, så fordel det i langpanna. Dekk til hele langpanna med aluminiumsfolie og sett moroa inn i ovnen i 2-2,5 time. Den siste halve timen så fjern folien og peis på med både over og undervarme.

Nå har du to og en halv time til å lese en bok, gå en tur, drikke et glass vin. Men, når de to og en halv timene er omme, må du ta ut lammelåret. La det stå og hvile en stund. Så skjærer du opp kjøttet, serverer det med skyen og stekte poteter.

Godt Drikkes drikketips.

Tahbilk Cabernet Sauvignon 2012. Australia, Victoria. Pris kr. 219,- Poeng: 92/100

En sjelden bra vin med en fantastisk rød farge. Nydelig duft av solbær, kirsebær og elegant fat. Smaken lever så absolutt opp til duften. Den fløyelsmjuke starten kiler ganen, nydelig sødme med solbær og en veldig bra balansert syre. En lang og nydelig ettersmak. Kan brukes til lam. Eller bare til kos sammen med favoritt musikk. Et meget godt kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.