Som den ekte lillestrømling jeg er, visste jeg i min grønne ungdom, at skulle det være fint og litt imponerende, så var det ost og rødvin som gjaldt.

Og ost var alt fra brunost til.. til brie. Rødvinen var alt som var rødt på flaske. Og skulle man imponere riktig, så pyntet man med druer og litt selleri. For all del, glem ikke kjeksen. Med denne verdifulle viden i bagasjen, dro jeg ut i en verden som bare ventet på å erobres.  Men, jeg kom ikke lenger enn til Rheingau, der en vingreve slo min kunnskap om ost og vin i grus. Det var hvitvin og ost det skulle være. Først og fremst for at rieslingviner har eksakt samme syre som de fleste oster. Og det ga et riktig kick når jeg smakte det første gangen. Hvordan vinen og osten forsterket hverandre og førte en ett skritt nærmere himmelen.  Så nå følte jeg meg riktig internasjonal med mine store kunnskaper om ost og vin. Helt til det slo meg… Hva med øl og ost. Og plutselig hang ikke verden lenger på greip. Kan man drikke hva søren man vil til ost? Tja… vann er også helt okei.
Men tilbake til ost og øl. Mange oster har en salt og litt bitter grunnsmak. Så øl kan være et mye tryggere valg enn vin.  Man Unknown-1skal bare ta hensyn til noen små grunnleggende regler. Fete oster, tåler mye alkohol og bitterhet. Til muggoster og intense oster bør ikke ølet være for bittert. Det samme med oster med nøtter som heller ikke bærer svært bitre øl.
Så harde, litt milde oster som Jarlsberg også videre, passer en øltype som Mack Gulløl eller Frydenlund Bayer.
Til oster som brie eller kremoster ville jeg også valgt en bayerøl, eller hvorfor ikke Mack Juleøl?
Så har vi de modne ostene. Camembert, Brie eller annen ost av geitemelk. Tror det helt rette her er en øl med maltpreg. En IPA, porter, bokkøl eller sterk juleøl.
Til muggoster som Gorgonzola eller Stilton er det bare de tyngre ølene det handler om. Bokkøl, Mack Gull, bayer eller porter.
Så, nå er man dekket inn til ostebordene… rødt, hvitt eller øl. Det viktigste med det samme er at man er venner rundt et bord og den gode samtalen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.