Festivaløl eller festivalbryggerier? Uanset, det er en rekke bryggerier som vil bli representert på Tromsø Øl- og Vinfestival.
Blant de lokale bryggeriene som kommer, er Bryggeri 13 og Mack Mikrobryggeri. Det har skjedd noe spennende siden sist år med Bryggeri 13, blant annet har de åpnet en bryggeripub på Skippergata i Tromsø samt at de har utviklet noen ny typer øl som vil bli presentert på festivalen.
Mack Mikrobryggeri
Mack Mikrobryggeri fortsetter å rocke og i løpet av året så har de utviklet noen øl som jeg finner spennende. Blant annet «Never mind the others, here´s the Saisone.» Også Espen og Mack Mikrobryggeries suksessøl i USA for kort siden, håper jeg dukker opp på festivalen. Nemlig IPA on Tour. Mack mikrobryggeri har også en rekke øl med fra moderbryggeriet.
Aass Bryggeri
Norges eldste bryggeri kommer på festivalen i år. Både med sine egne, spennende øl men også med øl fra deres eget mikrobryggeri, Brygghuset. Aass pilsner blir jo av mange betraktet som Norges beste, men Aass har jo så mangt. Blant annet deres IPA og bokkøl som jeg gleder meg å smake. Brygghuset til Aass har kjent for sin lekenhet. Julen 2016 kom de med en kokosstout som kommer til å gå over i historien som et av de morsomste juleølene det året. Det samme kan man vel si Lussekatt-trippel. Selv om jeg personlig var mer begeistret for den første.
Andre bryggerier som blir representert er, jeg nevner i fleng:
Oslo Brewing, som kanskje har Norges beste porter. Lofotpils skal vel egentlig nevnes blant lokale bryggerier og har de siste årene utviklet seg til et av de mer spennende mikrobryggeriene i Norge.
Danske Amager Bryghus er det første bryggeriet på øya Amager ved København, på mer enn 50 år og ligger i Tårnby. På grunn av bryggeriets plassering har bryggerimestrene valgt motiver fra henholdsvis Christianshavn og Sundby på to første etikettene på det faste sortiment, som er laget i samarbeid med lokalhistorikere. Personlig er jeg svak for ølet deres.
Gotlands Bryggeri ble stiftet i 1994 og har en legende innen svensk bryggkunst som bryggerimester. Nemlig Johan Spendrup. Selv om bryggeriet har blitt kalt ”produktions- och utvecklingsbryggeri” og ”Sveriges första färskölsbryggeri,” så er ølet deres solid handverk alle ganger.
Brekeriet Beer AB ble startet som et øl-import firma rett utenfor Malmø i 2010. Drømmen for de tre brødrene Fredrik, Christian og André Ek var å starte sitt helt eget bryggeri. Det målet nådde de 2012 da de satte sitt første brygg i den lille landsbyen Djurslöv. Lokalene ble snart for små og i 2015 fikk de mer plass i dagens bryggeri i Landskrona. Men fortsatt foregår all gjæring i Djurslöv. Kanskje ikke så rart, da alt ølet de brygger blir spontangjæret og alle produktene som brukes er økoprodukter og kun produkter som kommer fra naturen. Godt Drikke har flere ganger presentert ølet fra Brekeriet som ukens øl. Og bare ølet fra Brekeriet er verd et besøk på festivalen.
Cognac og Whisky
I år så er det noe for whisky og Cognac elsker også. Bache Gabrielsen kommer med både Cognac og whisky og det vet jo de fleste hva står for. Det samme kan man vel si om våres lokale brenneri fra Lyngen. Bivrost med sine meget vel fortjente roste produkter er selvfølgelig med på festivalen. Og det er Aleksander fra Bardus som presenterer Bivrost sine produkter. Det skader ikke akkurat med en av Tromsøs bedre bartendere. Ellers kan man jo smake Tromsø Cognac og en rekke andre brennevinprodukter.
Nevnte jeg at festivalen er den 21 April?