Foto: dpa - Bildfunk

Det har lenge vært en kjent sak at vin og da spesielt rødvin i moderate mengder, er sunt.

Professor i medisin Franz Effenberger  i Stuttgart, har bevist at hjerteinfarkt med mer, minsker ved moderat inntak av vin. Selv om han advarer folk med leversykdommer og alkoholisme å benytte seg av kuren.

Nå det er ikke bare vin som er bra for kropp og sjel. Øl har nemlig samme virkning som vin. Egentlig har man visst dette siden den første dråpen øl ble brygget i de først kjente sivilisasjonene mellom Eufrat og Tigris.

Humle.
Humle.

Øl brygges som kjent på humle. Og i dag er det bevist at humlen i ølet har positiv effekt på en rekke ulike tilstander. Blant annet er det: ”Appetittstimulerende, beroligende, søvndyssende, krampeløsende, melkestimulerende, smertestillende, sårhelende, urindrivende og bakteriedrepende. ”

Og av sykdommer, så kan øl hjelpe mot: søvnløshet, appetittløshet, dårlig fordøyelse, hoste, forkjølelse, stress, angst, spenning, nervøs uro, depresjoner, hodepine, migrene og kolikk. Og utvortes hjelper det på infiserte og saktehelende sår.

Ølmage.

En av alle mytene, er at man får ølmage av øl. Men det stemmer ikke. En studie utført ved universitet i København, hvor ellers, viser at den berømte ølmagen er en myte, og at det er godterier og inaktivitet som fører til økt omkrets av midjen.

bierbauchProfessor Arne Astrup ved Landbrukshøjskolen, Universitet i København sa for noen år siden følgende til Ekstra Bladet

– Folk som drikker mye øl er gjerne glad i mye og kaloririk mat. Derfor blir de fetere. Øl er mindre fetende enn vin. Så det riktige valget for de som er redde for å legge på seg, er da øl.

Også en britisk og tsjekkisk studie konkluderer med at det er: ”usannsynlig at midjefett og forhøyet kroppsvekt kan kobles til øldrikking”.

900 menn og 1 000 kvinner var med på undersøkelsen i Tsjekkia. De ble veid og målt og ble spurt om sine drikkevaner. Hvor mye de drikker og hva de drikker. Hvor mye de trener, hvor mye de spiser, hva de spiser og om de røyker. På den måten kunne samtlige grunner for overvekt tas med i betraktningene.

Forskerne fant blant annet ut at mennenes ølkonsum ikke kunne assosieres med Body Mass Index (BMI) – det fantes ingen link mellom overvekt og ølkonsum hos mennene. Det var heller ingen sammenheng mellom ølkonsum og midjefett (WHR) hos verken mennene eller kvinnene.

Forskerne fant også en såkalt invers assosiasjon mellom kvinnenes ølkonsum og kroppsvekt. Det tyder på at kvinner som drikker mye øl er tynne, mens kvinner som drikker lite øl er tykke. Forskerne fant dessverre ikke ut hva årsaken til dette kunne være.

18360251 - red wine splashing out of a glass, isolated on whiteVin er mer fetende enn øl.

Vin er mer fetende enn øl.  Faktum er at en øl om dagen kun utgjør 3,5 prosent av anbefalt daglig kaloriinntak. En desiliter øl inneholder bare 39 kalorier. Det er mindre enn lettmelk og langt mindre enn for eksempel rødvin.

Med andre ord, dropp alle slankekurer og drikk en øl. Pass bare på hva du stopper i deg ved siden av det duggende kalde ølet. Og ikke minst, alt i moderate mengder. Drikker du 5 halvlitere i løpe av en kveld, er det cirka 1000 kalorier. Ikke blir det mindre fetende når man skal innom grillbaren på veien hjem. Og en annen sak, for mye alkohol skader deg.

Kilder: Urtekildens planteleksikon, Die Welt, Bryggerimester Rune Andreassen.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.