Så er det bevist. Organiske, naturviner  og økologiske viner er bedre enn konvensjonelle viner.

Prestisjeuniversitetet University of California, Los Angeles, UCLA, har gjort en stor studie på viner laget av sertifisert økologisk eller biodynamisk druer og konkluderer med at de smaker bedre enn vin laget av konvensjonelt dyrket druer.

De analyserte 74000 ulike vin, basert på årgangen fra  1998 og 2009. Av de vinen var det bare 1,1 prosent da mindre enn 2 prosent av vingårdene i California er serfisert økologiske eller biodynamiske. Og det vil si at det kun var vin som aldri var blitt svovlet da man i USA ikke tillater bruk av svovel for å bli serfisert økologisk.

Basisen i studien er anmeldelser fra Wine Advocate, Wine Enthusiast og Wine Spectator. Alle vinene var bedømt på 100 poeng skalaen. Og alle vinene som ble undersøkt, kom fra samme distrikt og alle skulle være i samme prisklasse. Resultatet viser at naturvinene skåret i snitt 4,1 høyre enn standardvinen. Samt at de var billigere.

-Så det vi så, var at organisk og biodynamisk dyrking hadde en liten, men positiv effekt på vinkvaliteten, sier professor Magali Delmas til the Journal of Wine Economics. Hun er professor på UCLA Anderson School of Management og leder for studien.

Bedre effekt på rødvin enn hvitvin.

Studien viser også at økologisk dyrkede druer hadde  større effekt på rødvin enn hvitvin. De økoserfiserte rødvinene skåret 5,6 prosent mer en konvensjonelle viner, mens hvitvinen skåret 1,3 poeng mer.

Undersøkelsen viser også at motivasjonen blant vinbøndene, var å lage en bedre vin. Men det var selvfølgelig ikke den eneste årsaken. Spesielt på familieeide gårder, der eierne regner med at barn og barnebarn skal overta, er en viktig motivasjon å etterlate seg et renere og bedre miljø for fremtidige generasjoner. Alt i følge professor Magali Delmas forskning.

Et foreløpig forskningsresultat fra Bordeaux, viser lignende tendenser som den amerikanske. Så derfor, drikk øko-vin, rød eller hvit. Det er bra for miljøet, billigere enn alternativet – og vitenskapen viser det smaker litt bedre

Kilder: Journal of Wine Economics. Hele forskningsrapporten finner du her.

 

Forrige artikkelUkens Øl.
Neste artikkelØl og sunnhet
Vidar Pedersen
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.