Som i Skandinavia og i Tyskland, har man drukket øl i Tsjekkia siden tidenes morgen.

Og det er heller ikke lite man klarer å helle i seg. Tsjekkia er det land i verden hvor man drikker mest øl per person per år. Sånn rundt regnet drikker hver tsjekker 160 liter øl i året. Om man ikke tar med barn under 15 år, så drikker hver tsjekkisk borger drøyt en halvliter om dagen. Nå er ikke tsjekkisk øl særlig sterkt. Som regel holder det en fire til fem prosent alkohol. Om du på et tsjekkisk vertshus skulle se 10° eller 12° på tappekranen eller flasken, så ikke få panikk. Dette refererer ikke til alkoholstyrken i ølet, men til mengden maltsukker før gjæring.

Historie.

praha historieNå har det alltid vært tradisjon og ikke minst, ideelle forhold for humledyrking i Tsjekkia. Det finnes dokumentasjon som viser at det har vært dyrket humle i Bøhmen siden år 859 og ikke minst finnes det mye dokumentasjon på at humle har vært eksportert siden år 903.

Den Bøhmiske humle betraktet så kostbar og bra at Kong Vaclav hadde innført en lov om dødsstraff for den som prøvde å eksportere eller smugle ut stiklinger av planten. Og det må man jo si er rimelig voldsomt.

I noen dokumenter fra Vysehrad kirken datert 1088, fortelles det om hemmeligheten bak det tsjekkiske ølet- og det hadde vel vært underlig om ikke kirken mente det var deres velsignelse av nettopp humla som gjorde ølet så bra. Og denne velsignelsen var så viktig at til og med Kong Vratislav II betalte tiende til kirken for at de skulle velsigne humlen hans og gi ham godt øl.

Det første egentlig bryggeriet i Tsjekkia, ble bygget i klostret i Cerhenice i 1118. Men, ellers var et stort problem for bryggeriene. Det var kun tsjekkiske borgere som fikk lov å brygge øl- og som om det ikke var ille nok, man fikk bare brygge til eget forbruk. Så, derfor gjorde man som i de tyske landsbyene, men med visse modifikasjoner, man slo seg sammen i små kooperativer som brygget første delen, og så tok man brygget med hjem og gjorde det ferdig. I det 13 århundre, lykkes det kong Vaclav å få Paven til å trekke tilbake forbudet mot ølbrygging for andre enn de geistlige, så det er kanskje ikke så rart at han fikk navnet ” Kong Vaclav den gode.” Og med det ble det mer fart på bryggingen og et flertall små bryggerier poppet opp og tilbød varene sine til befolkningen. Og med det kan man vel si at den tsjekkiske øl-industrien var igang.

ølglassEt av de første bryggeriene som kom i gang og som fortsatt brygger, er det lille bryggeriet U Fleku i Praha. Forøvrig et av de bryggeriene som jeg holder meg unna. Ikke for at de brygger dårlig øl. Tvert i mot. Men det er en ekte turistfelle hvor man prakker på en masser av varer til dobbelt pris. Og det er ikke akkurat der man sitter i fred og ro og nyter sin øl.

Det viktigste med øl-revolusjonen i Tsjekkia, var at de feudale herremennene fant ut at øl var en grei måte å holde befolkningen nede. Om det bare var nok øl, og det uansett kvalitet, så holdt arbeidere og befolkningen seg i ro. Og sånn gikk nå dagene helt frem til 30års-krigen som la den gryende tsjekkiske øl-industrien i ruiner. Men noe positivt kom det da ut av øl-bryggingens første år. Da svenskene ville innta og plyndre den vakre kulturbyen Kutná Hora, stoppet de opp og lot byen være i fred da de fikk uanede mengder med øl. Så ikke kom og si at øl ikke er viktig for forsvaret av landet.

Under nasjonalromantikken, den tiden da en nasjonal stolthet raste over Europa og så også i Tsjekkia, ble alt som duftet tsjekkisk løftet opp i skyene. Uansett om det var språket, kulturen, kunsten og ikke minst ølet. Og da ikke minst pilsen. Pilsner Urquell er alle pilsneres moder.

Under kommunisttiden var øl billig og ikke minst, lovlig. Kommunistene hadde virkelig lært noe av feudalismen. Og siden øl var billig og lovlig, så ble det å drikke øl en av de viktigste hobbyene i Tsjekkia. Men som så mye annet kommunistene rotet til, klarte de også å rote til det med bryggeriene. De glemte å investere og utvikle landets bryggerier. Kvaliteten sank, men det ble produsert mye øl.

Jeg hadde gleden av å intervjue og møte den glade øldrikkeren, forfatteren, dissidenten og senere presidenten Václav Havel. En av hans ”teorier” var at om man fikk fjernet det tsjekkiske ølet, så ville det starte en revolusjon i løpet av noen timer. Og det kan nok stemme.

Etter fløyelsrevolusjonen  i 1989, har det blitt riktig fart på bryggerinæringen i Tsjekkia. På et tidspunkt så det ut som om det poppet opp et mikrobryggeri på hvert gatehjørne. Med priskontrollen fra 1991, så har ølet blitt dyrere. Uten at det egentlig er så veldig dyrt.

Tsjekkiske Bryggerier.

krkonosske_pivni_slavnosti_0295 prosent av ølet som selges i Tsjekkia er av den gylne pilsnertypen. En håndfull bryggerier dominerer markedet: Staropramen, Krusovice, Urquell og Budweiser. Av disse er det vel bare Budweiser som er tsjekkisk. Resten er kjøpt opp av de europeiske gigantene. Og problemet med det, er at ølet blir mer og mer lik ølslagene som produseres av Carlsberg, Heineken og Stella Artois. Det positive er at det  har vokst frem en rekke små bryggerier i Tsjekkia som forsøker å tilfredsstille kresne begersvingere.

Primator.

Det var kanskje ikke så rart at Primator Weizenbier ble kåret som verdens beste øl i 2013. Og akkurat Primator er etter min ringe mening det beste Tsjekkiske bryggeriet. Det er ikke bare hveteølet deres som holder en fremragende klasse, man bør så absolutt prøve deres IPA også. Bryggeriet ble grunnlagt i 1871 og er et av de bryggeriene som overlevde kommunismen. Og dette bryggeriet er fortsatt tsjekkisk og lager også tradisjonelt tsjekkis øl.

Urquell.

PilsnerUrquell_invitasjonSelv om Urquell er kjøpt opp, så er det ingen som tørr å tukle med Urquell Pilsner, alle pils moder, og skape en carlsbergpils av det. Pilsner Urquell ble skapt på  Bürger Brauerei, som ble etablert som et borgerbryggeri i Pilsen i 1839. Ene og alene for å brygge øl etter bayersk oppskrift. Den første batchen med Urquell ble brygget 5. okt. 1842. Bürger Brauerei rekrutterte den bayerske ølbyggeren Josef Groll, som utviklet ølmerket Pilsner Bier Ettersom pilsnerølet raskt ble populært langt utenfor Bøhmen, og også andre bryggerier begynte å lage «pilsnerøl», registrerte Bürger Brauerei i 1898 varemerket Pilsner Urquell, for å understreke at deres øl var den opprinnelige pilsneren. Urquell er på smak noe mer bittert enn de fleste andre pilsnertypene. Det har også en god fruktighet, men relativt beskjeden sødme. I dag er det den verdensomspennende ølprodusenten SABMiller som eier bryggeriet. Og de har også planer om å produsere ølet i en rekke andre land. Så pass på i fremtiden hvor din Urquell kommer fra.

Budweiser Budvar

Unknown-1Dette bryggeriet er fortsatt i tsjekkisk eie og må for all del ikke forveksles med skvipet som den amerikanske navntyven produserer. Den originale Budweiser Bier eller Budweiser Bürgerbräu  (tsjekkisk: Budejovicky Mestansky pivovar ) , ble grunnlagt i 1785. Selskapet begynte å eksportere til USA i 1871. En stor tabbe for  I 1876 stjal bryggerigiganten Anheuser –Busch navnet og begynte å bruke Budweiser som merkevare i 1876. To år senere registrerte de det som sitt eget.

Det beste ølet fra Budweiser, er Budweiser Budvar Original.

Mikrobryggerier.

pivodum02Om man ser på mikrobryggeriene i Tsjekkia, så er det et utall. Og ikke minst finnes det et utall pub-bryggerier. Om man skal nevne noen få, så er Klášterní pivovar Strahov et av de man bør besøke. Det samme med U Medvídkù som servere både andres og sitt eget øl. Pivovarský dům går for å være det absolutt beste mikrobryggeriet i hele Praha.

Godt Drikke vil komme tilbake senere med fler forslag på bra Tsjekkiske mikrobryggerier.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.