6 mai er dagen da det kommer nyheter på de norske vinmonopolene. Og det er ikke så rent lite vin, øl og brennevin som dukker opp i bestillingsutvalget. Over 850 nye produkter er det man kan plukke og fråtse i.

Hvitvin

Det er et fantastisk utvalg av hvitvin denne gangen. Kanskje ikke så rart, vi går mot vår og sommer. Siden jeg har lagt min elsk på Jura i Frankrike de siste årene, vil jeg anbefale Dom. du Pélican Arbois Chardonnay 2014 og Ganevat Ch.-Chalon 2008. To vin som jeg tror kan være riktig spennende. Gammel kjærlighet ruster ikke. Ei heller min kjærlighet til tysk vin. En av de beste produsentene i Rheingau, Weingut Georg Breuer. Denne gangen med  Georg Breuer Gris Grauer Burgunder 2014. Tror den kan være en god opplevelse. Også J.B. Becker Wallufer Walkenberg Riesling Spätlese Trocken 2006 virker spennende. Spesielt for at produsenten lager klassisk tysk vin. Fra Nahe, et virkelig spennde distrikt, kommer Gut georg-breuer-riesling-brut-flasche_56cc3af5679efHermannsberg med  Gut Hermannsberg Schlossböckelheimer Riesling Trocken 2014. I følge utenlandsk presse, så lager de noen elegante viner. En man aldri vil gi slipp på, er Reichsrat Von Buhl Suez Riesling Trocken 2014 fra Pfalz. De har alltid elegante viner.

Jeg må bare smake Ten. Sant’ Antonio Monti Garbi Soave fra Veneto Italia. Soave er sommer med sol og late dager. En sommer uten Burgund finnes ikke, derfor  Lou Dumont Meursault Léa Sélection 2000

Musserende.

Hva er en sommer uten musserende vin. Jeg vil begynne med en tysk sekt. Nemlig Georg Breuer Riesling Brut. Musserende vin i verdensklasse. Også noen Crémant ser spennende ut.  Martinolles Crémant de Limoux Brut fra Languedoc-Roussillon og den elegante Dopff & Irion Crémant d’Alsace Brut Rosé skal prøves. En jeg gleder meg til å smake, er Vitteaut-Alberti Crémant de Bourgogne Brut Blanc. Alle disse er prismessig virkelig bra.

Rødvin.

rinaldi-bottigliaJeg vil begynne med to vin fra Languedoc-Roussillon, Frankrike. Sainte Croix Magneric 2013. Tidligere årganger har vært utrolig bra. Samt at den ikke flår lommeboka. Fra samme distrikt kommer Dom. St. Jean de la Cavalerie Merlot-Cabernet 2015. Har aldri prøvd den, men har lest en del positivt om vinen, så den er jeg nysgjerrig på.

En produsent som jeg har mye positivt å fortelle om, er italienske Rinaldi fra Piemonte. Derfor gleder jeg meg veldig til å smake på Rinaldi Barbera d’Alba 2014. En vin som er som engelesang, er Cappellano Barolo Otin Fiorin Pie Rupestris 2011. Dessverre er den temmelig dyr, men er man tre, fire stykker som spleiser, får man en helt fantastiske vinopplevelse.

Øl.

Det er riktig mye øl denne gangen. Om vi ser på det norske først, så kommer det to fra Lofotppils som jeg har hatt gleden av å smake. Nemlig Lofotpils Pilsner og Lofotpils Hvetebrygg. Begge kan anbefales på det varmeste. De jeg er nysgjerrig på av de norske, er Kinn Sommarøl og ikke minst Northern mahrsHigh Tide Rye Stout og Northern Storm IPA. Begge fra Northern Co. som jeg ikke kjenner til fra før. Mens vi er i Hordaland og Bergen kommer vi ikke utenom 7Fjell. Der er det to som jeg sånn umidelbart faller for, 7 Fjell Løvstakken Witbier og ikke minst sammarbeidsprosjektet 7 Fjell/Austmann Joint Venture Lactic Brown. Fra ølbyen Drammen kommer Haandbryggeriet med Haandbryggeriet Funky Black. Bare tittelen lyder som noe dansbart fra åttitallet og gjør at jeg må ha den omgående.

Eller ser det ut som om det kommer mye spennende fra Belgia denne gangen. Jeg nevner i fleng:

  • Grimbergen Blonde
  • Grimbergen Double Ambrée
  • Grimbergen Blanche
  • De Glazen Toren Cuvée Angélique
  • Alvinne Wild West Blond sour. Samt en rekke flere.

En jeg gleder meg veldig til å smake, er Mahrs Bräu Pilsner i fra Bamberg i Tyskland. Byen med et utall av bryggerier og med så mye kvalitet at det bare kan glede en gammel øl-elsker.

Hele lista finner du her. Søk og nyt.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.