Nyheter fra øl- og vinverden.

12973476_bordeaux_420230cSommeren har vært dårlig i Bordeaux.

Som godt drikke har fortalt tidligere, så har været herjet i vinområdene i Frankrike denne sommeren. Vinbøndene i Frankrike får den minste høsten på førti år. Også i Bordeaux har hagel og regne ødelagt mye av høsten. Hele tjue prosent mindre høstutbytte enn normalt.

Bare i regionen Gironde, har ca. 350 eiendommer mistet mer enn åtti prosent av sin druehøst, en verdi på over 70 millioner euro. Og på vanlig fransk vis har man diskutert frem og tilbake i lange tider, før man kom frem til vinbøndene får lov å kjøpe AOC klassifisert bulkvin for å øke produksjonen. Vinen de kjøper, må komme fra egen appellation og den skal kontrolleres og godkjennes før de får tappe den på flasker. Men, vinbøndene får ikke bruke slottsnavn på etiketten.

-Dette kommer til å holde utbudet på rett nivå, men da de ikke får tappe under sitt eget slottsnavn kommer det til å skape problemer for mange, sier Hervé Grandeau, eier av Château Lauduc og ny direktør for AOC Bordeaux/Bordeaux Superieur, til Decanter.

 Det nye Systembolaget.queue-at-systembolaget

Den 2. September lanserte svenskene ”det nye Systembolaget.” Hele det gamle modulsystemet som styrte Systembolaget, er nå kastete på fyllinga. Nå er det kundene som skal bestemme hva som skal finnes på hyllene. Det vil si at den vinen som selger best, får plass i hyllene. I følge Systembolaget selv, vil det føre til et mer dynamisk og fremtidsrettet Systembolag.

De store nyhetene er at sortimentet blir vurdert og oppdatert kontinuerlig. Nye varer skal inn og andre ut, basert på etterspørsel og ikke minst, svenskene skal fornye sortimentet fire ganger i året mot to nå.

Også antall artikler i butikkene skal øke fra 1600 til 2200 og de skal sorteres etter land, type og pris.

Lurer på om svenskene har vært på besøk hos et lignende selskap i Norge.

Krangel mellom øl og vindrikkere er ikke noe nytt.

josh_scottI New Zealand har vinhuset Cloudy Bay og Moa Brewery i NZ mest berømte vindistrikt Marlborough, braket sammen. Moa, som holder til rette utenfor byen Blenheim, har fått tillatelse til utvide med en ny bryggerihall. Det har ifølge The Drinks Business, fått det anerkjente vinhuset Cloudy Bay, som ligger i nærheten av bryggeriet til å se rødt.  . Vinhuset, som eies av det franske luksuskonsernet LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), har klaget til distriktets myndigheter og mener byggeriet vil påvirke Marlboroughs unike landskap i negativ retning.

Bryggeriet ikke var ikke sene om å svare på tiltale. De mener dette bare er fransk snobberi og mener at ”dette er et fransk firma som lukrerer på New Zealandsk identitet og forsøker å diktere reglene for et ekte New Zealandsk firma”

Dessuten vil det nye bryggeri ifølge Moa ikke bli større, end at det vil kunne ligge inne i et enkelt av Cloudy Bays fem store bygninger.

Den siste kraftsalven som bryggeriet serverer, er en anklage om at vinhuset har betalt noen lokale folk for å være medunderskriver på klagen. Absurd og skuffende med en sånn ubegrunnet anklage, lyder svaret fra Cloudy Bay.

Gjett om krangelen kommer til å fortsette?

Helt til slutt, hjemmelaget konfekt.

MIDDELALDER_602052yAv og til, må man ha noe søtt til kaffen eller ølet. Helst noen ganger om dagen. Derfor, en enkel oppskrift på hjemmelaget konfekt.

Ingredienser:

  • 200 g syltet appelsin
  • 200 g mandler med skall
  • Temperert mørk  sjokolade

Sånn gjør du:

Hakk mandler og den syltete appelsinen grovt og elt det sammen til en marsipanmasse. Hvis massen ikke binder ordentlig sammen, kan du tilsette litt sirup fra laka de syltete appelsinene lå i.

Så er det bare å forme massen til små brød, trekk over med den mørke sjokoladen, åpne en flaske Porter eller skjenk opp en kopp kaffe og bare nyt.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.