Pressemelding.
Hansa Borge kommer med en rekke øl denne måneden. Først ut er Borg med Borg 1016, som tar deg tilbake til vikingtiden. Bryggeriet i Sarpsborg lanserer et øl inspirert av måten man brygget øl på for 1000 år siden.
Sarpsborg by fyller 1000 år i 2016, og som en av byens eldste bedrifter blir Borg Bryggerier med på feiringen
Borg 1016 er et helt unikt brygg som er inspirert av måten man brygget øl på for 1000 år siden. Ølet er overgjæret, ettersom undergjæret pilsnerøl ikke var oppfunnet på den tiden, og er brygget på lokale ingredienser. – I dette ølet benytter vi den lokale kornsorten Salome, som er dyrket på Hvidsten gård i Østfold. Ettersom det også var vanlig å krydre ølet med urter man lett kunne finne i nærmiljøet, har vi også valgt å sette ekstra smak på ølet ved hjelp av einebær, forteller kategoriutvikling- og innsiktssjef i Hansa Borg Bryggerier, Ingrid Sørhaug.
Overgjæret øl med innslag av einebær
Det endelige brygget som nå lanseres som Borg 1016 kan dermed beskrives som et overgjæret øl med et innslag av einebær som gir en fruktig smak og gyllen farge. – Vi har dermed kommet frem til et øl som vi mener både er spesielt, som et jubileumsøl skal være, men også veldig lett å like, og som vi håper vil bli godt mottatt av særpingene, sier Sørhaug.
Olav den Hellige
Både navnet og designet er spesielt tilpasset jubileet. Navnet Borg 1016 representerer Borg Bryggerier samtidig som det også var navnet på byen Olav den Hellige grunnla i 1016. Selv om Olav den Hellige har vært tilstede på mange Borg-etiketter gjennom tidene, har han denne gangen fått hedersplass på etiketten i anledning jubileet – med blå kappe for å forsterke tilhørigheten til Sarpsborg.
Ølet blir å finne i butikker overalt i Sarpsborg, men også i noen butikker i Råde, Rakkestad, Moss og Fredrikstad.
Borg pilsner på gjenvinningsflaske
Som en del av den generelle bransjeovergangen til gjenvinningsflaske blir Borg Pilsner nå å finne i en mer elegant gjenvinningsflaske i kurv/basket, samtidig som short neck-flasken fases ut av sortimentet. Andelen av flaskeøl i Norge er lav da om lag 88% av alt øl som selges i norske butikker er på boks, og 92 % av Hansa Borgs totale ølsalg er på boks. – Det vil imidlertid alltid være noen som vil ha øl på flaske, og vi ønsker å gi et tilbud også til disse forbrukerne, sier kommunikasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier, Anette Karlsen
Også fra Hansa i Bergen, kommer det en nyhet.
Hansa Spesial White IPA
Hansa Spesial White IPA er en ny, spennende humlerik IPA med en frisk smak.
Et øl som ikke bare vil treffe godt i gruppen av IPA-elskere, men kanskje også de som vil noe prøve noe litt lettere og friskere, sier Ann-Therese Samuelsen, merkevaresjef i Hansa Borg Bryggerier.
I dette ølet har bryggerimesteren kombinert det kraftige og aromatiske humlepreget fra IPA med det friske og lette fra et hveteøl. Ølet er brygget med belgisk gjær som gir fruktighet og krydder, og de amerikanske aromahumletypene Cascade, Chinook, Citra og Crystal som gir den distinkte IPA-opplevelsen. I dette ufiltrerte ølet tar vi det beste fra to ølretninger, en kombinasjon som gir oss en lys, frisk og humlerik IPA.
Hansa Spesial White IPA har en alkoholstyrke på 4,6%, kommer på 0,5 L boks og lanseres 22. februar for dagligvare.
IPA-markedet er stadig voksende, Hansa Spesial IPA solgte hele 1,6 mill L i 2015. Hansa Spesial-serien er Norges største med en vekst på 55,7 % i 2015.
Også det tredje bryggeriet i Hansa Borge konsernet, skjer det noe.
Storsatsning på CB
Fra februar 2016 blir hele CB-porteføljen å finne med nytt design i butikkhyllene, i tillegg blir CB Lite relansert som glutenfritt og et nytt øl – CB Fatøl blir lansert.
I over et år har Hansa Borg Bryggerier jobbet med det som kanskje er det største som har skjedd på design- og lanseringsfronten på CB på flere tiår. Short neck-flasken til CB Pilsner erstattes med en ny og elegant gjenvinningsflaske, CB Lite lanseres som glutenfri og nyheten CB Fatøl skal være med å ytterligere befeste CB sin posisjon i Agderfylkene.
Nytt design
Prinsippene bak dagens CB-design ble introdusert på markedet på midten av 1990 tallet, og har kun vært igjennom små justeringer siden dette. – Selv om porteføljen fungerer bra i dag mente vi tiden var inne for en modernisering og oppfriskning av dagens design. Det nye designet beholder det som er mest gjenkjennelig med CB-designet kombinert med noen nyere elementer, forteller kategoriutvikling- og innsiktssjef i Hansa Borg, Ingrid Sørhaug.
Den noe utradisjonelle fargebruken med en blå og hvit todelt boks er videreført for å sikre at ølboksene fortsatt skiller seg godt ut fra konkurrentene, logoen på boksen og etiketten er modernisert, og det er gjort plass til en illustrasjon inspirert av fullriggeren Sørlandet for å forsterke CBs lokale tilhørighet. – Vi er veldig stolte over det nye designet og mener at det er en gjenkjennelig, men mer moderne CB-portefølje som vil møte forbruker i butikk om få uker, sier hun.
CB Fatøl
Den største nyheten er kanskje lanseringen av nyheten CB Fatøl som vil være regionalt tilgjengelig i Agder fra 22. februar. – Fatølsegmentet er i vekst, og vi mener derfor det er på tide at det endelig kommer en lokal fatøl-variant til Agderfylkene. Flere testbrygg måtte til før vi fikk frem et øl som vi virkelig var fornøyd med, og som ville komplementere den ellers lyse og lettdrikkelige profilen som CB har i dag, forteller Sørhaug. Ølet kan beskrives som et middels fyldig øl med en lett bitterhet. Bryggerimesteren har tilsatt rikelig med den tyske aromahumlen Mittelfrüh sent i kokeprosessen, noe som sammen med maltsødmen, gir ølet en god, lang og behagelig ettersmak. – Dette er et øl som vi har store forventninger til, og som vi tror vil treffe et bredt publikum, sier hun.
CB Lite blir glutenfritt
Som en del av den generelle bransjeovergangen til gjenvinningsflaske blir CB Pilsner nå også å finne i en mer elegant gjenvinningsflaske, samtidig som short neck-flasken fases ut av sortimentet. En større endring har også blitt gjort på CB Lite, som nå relanseres som glutenfri. – CB Lite har fremdeles den samme gode smaken men er nå glutenfritt og kan derfor også nytes av glutenallergikere, samtidig vet vi at glutenfrie drikkevarer også har et bredere nedslagsfelt. Vi ser at helse og sunnhetstrenden står høyt i fokus hos forbruker, noe som også påvirker valg av drikkevarer, forteller kategoriutvikling- og innsiktssjef i Hansa Borg Bryggerier. Forbrukerundersøkelser viser at glutenfri mat og drikke oppfattes av mange forbrukere som sunnere, og Norsk Cøliakiforening opplyser om at over 850 000 forbrukere kjøper glutenfrie matvarer i Norge.