Av Linn Johnsen.

Vinmonopolet lanserte i 2016 den første norske musserende vinen i sine hyller.  Så langt det nærmest kommersielle vinproduktet man finner i Norge. Men det finnes flere vindruedyrkere – og det finnes flere vinprodusenter over det ganske land. Og antallet er visstnok økende.

Linn Johnsen er en av Norges mest spennende vinbloggere. Du finner mer av henne på hennes blogg Linn Johnsen- Vinstudinen eller du kan følge henne på hennes facebookside.

Det er fort gjort å tenke at det ikke er mulig å dyrke vindruer så langt nord, men hvorfor skulle man gjøre det noe dårligere på norsk jord enn på dansk? Når norske jordbær drar nytte av alle soltimene øverst på den nordlige halvkule kan kanskje også vindruer utviklet for kaldt klima gjøre det samme? Selv om det ikke er overalt i Norge det lar seg gjøre å dyrke druer til den modningen som kreves for å ha et godt grunnlag for å lage vin, finnes det hardføre druetyper som kan plantes der vær og temperaturforhold tillater modningen. Der druene modnes blir mye opp til vinmakeren, og i dag er det kanskje først og fremst dette området det skorter noe på erfaringen i Norge.

 

Foto: Bjørn Ove Bergum
Solaris i modning

Den første Norske Vinskue.

26 august samlet medlemmene i Norske Druedyrkeres forening seg i vakre omgivelser på Slinde gård i Sogn blandt annet for å offentliggjøre den første norske offisielle vinneren av den beste norske vinen. Undertegnede var representert i juryen som på forhånd hadde bedømt 13 norske viner, smakt blindt på Kulinarisk Akademi i Oslo sammen med en representant fra Vinmonopolet, en norsk druedyrker som ikke var representert i konkurransen og en representant fra Kulinarisk Akademi. Selv hadde jeg forventninger til norsk vin etter et studiebesøk i Danmark i fjor hvor jeg ble overbevist om at også vin laget i kaldt klima kan måle seg med kommersiell vin fra andre deler av Europa og verden for øvrig. Nå skal det sies at Norge fremdeles ligger noen år bak Danmark med tanke på vinproduksjon, men potensialet kunne skimtes og en samstemt jury fant en meget verdig vinner.

Vinneren

I konkurransen var det kun en kategori som dekket ulike vintyper og årganger, og vinneren var noe overraskende en rødvin laget på druene rondo og bolero. Overraskende fordi mange først og fremst forbinder kaldt klima med de hvite druesortene. Vinneren fremstod som en fruktig rødvin med innslag av eik, laget av vinmaker Danilo Costamagna som holder til ved Solbergelva i Buskerud. Costamagna er utdannet sivilingeniør og pedagog og kommer opprinnelig fra ikke ukjente Piemonte i Italia der han trasket sine barndomsår blant bestefarens vinranker.

Foto: Bjørn Ove Bergum Danilo Costamagna og Sven Egil Nilsen mottok henholdsvis første og andreplass i konkurransen

-Jeg begynte med eksperimentering og vinmaking i pilotskala for fem-seks år siden, sier en fornøyd Costamagna som nettopp har returnert fra den første norske vinskuen på Vestlandet til Buskerud. Resultatet fra vinskuen gav både inspirasjon og motivasjon til å fortsette med det han omtaler som verdens beste hobby. Kanskje blir hobbyen en fulltids jobb?  Om ikke dagens produksjonsnivå på 30-60 liter er noe å gjøre seg rik på ser Costamagna ingen grunn til at man ikke skulle kunne leve som vinmaking også her i Norge. – På sikt ønsker jeg å utvide produksjonen, men det er nødvendig å bruke tid på å finne gode løsninger med tanke på druer, dyrkingsmetode og vinmakingsteknikk før jeg øker produksjonsnivået til noe det kan være lønnsomhet i.

Costamagna understreker også betydningen av samarbeidet med vinpioneren Arild Syversen i Rusvik vinplanter som dyrker druene han har brukt i vinen. Syversen har eksperimentert med druetyper tilpasset det norske klimaet og med selve metoden for å lykkes med vindruedyrkingen. Å dyrke druer og å lage vinen er nemlig to ulike prosesser, og man må lykkes i alle ledd for å få en vellykket vin.

Foto: Bjørn Ove Bergum Juryformann Nina Viddal overrekker pokal og vandrerpokal

Vinbonden fra Solbergelva tar et skritt av gangen. Rødvin i første omgang, og kanskje eksperimenterer han videre med musserende og hvitvin i fremtiden. Men det er ikke galskap å lage vin i Norge, mener han – det handler om å finne de rette metodene og velge den rette vinstilen. En ting er å møte de lokale norske utfordringene med å både få modne druer og et riktig syrenivå. Noe annet er å få myket opp regelverket for salg fra vin direkte fra gård slik man etterhvert har fått det for noen typer alkoholholdige drikker laget på stedet som mjød og cider.

Foto: Arild Syversen. Rondo

Fremtiden for norsk vin

Det er ikke bare Costamagna som har ambisjoner for norsk vins fremtid, for mens mange druedyrkere i Norge holder på på hobbybasis har Nina Viddal fra Haula gård på Nordvestlandet et kommersielt perspektiv. De første vinplantene er satt i jorden på familiegården hun overtok for et par år siden.  Viddal er opptatt av å ta hensyn til miljøet i produksjonen og vil legge seg på en bærekraftig dyrkingsmetode der ingen skulle tru en vinbonde kunne bu. Det er tydeligvis flere som har tro på henne. I utviklingen av prosjektet, og allerede i forkant av plantingen av vinplantene i mai 2017 fikk hun hjelp av internasjonalt anerkjente vitikulturist Stephen Skelton. I tillegg har hun fått støtte fra Innovasjon Norge. Viddal har blant annet plantet de robuste Rondo (rød) og Solaris (hvit), og vil i første omgang satse på musserende vin. Og om noen år er kanskje hennes bobler på pallen i vinskuen.

Med et 40-talls vindruedyrkere i Norge og et økende antall produsenter er nok fortsatt ikke Norge det nye Burgund og ei heller er nok norsk vin den nye oljen som så mange ønsker å finne. Likevel,  unike produkter av god kvalitet vil vi kunne forvente å se fremover forhåpentligvis både hos Vinmonopolet og for direkte salg fra gård om regelverket løses opp. Skulle du få anledning er det ingen god grunn til å gå glipp av norsk vin. Hva 2017-høsten bringer vil kanskje den neste norske vinskuen vise.

 

2 KOMMENTARER

  1. Flott artikkel om druedyrking og vinlaging i Norge.
    Vi har et par kommentarer
    Vinmonopolet lanserte allerede i 2015 den første musserende vinen produsert av druer i Norge..
    Forøvrig solgte solgte Svein Erik Hansen rødvin via Vinmonopolet på slutten av 1990 tallet, Much wine, av druer produsert på Hallingstad gård i Horten.

    • Hei – jeg har fått en epost om dette, og skal forsøke å oppdatere bommen på årstallet for Egge One! Jeg var for øvrig på besøk der i dag! Dette med Munch-vinen er selvfølgelig også en del av historien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.