Ikke siden krigens dager, har det vært maltet norsk korn i Norge. Men nå skal det maltes igjen.
I slutten av februar etableres samvirket «Norsk Handverksmalt», et forum for maltere av korn i Norge. Foreløpig er det kornbønder fra Buskerud og Trøndelag som ønsker å starte opp med malting av norsk korn, men samvirket har også interesserte bønder på Romerike og i Hedmark.
Dermed sparkes det liv igjen i en gammel tradisjon, for ikke siden midten av 1980-tallet er det blitt maltet korn i Norge. Men det var med importkorn.
Tror på sterk vekst
«Norsk Handverksmalt skal bli Nordens hovedleverandør av konsistent produsert spesialmalt for mat- og bryggeriindustrien», står det på samvirkets hjemmesider, så ambisjoner finnes det rikelig av. Og prosjektleder Marc Myers har stor tro på vekst i markedet for spesialmalt, og viser til utviklingen internasjonalt.
– I USA har det vært en årlig vekst i maltindustrien på 300 prosent! Det er formidabelt, og gjør at vi ser store muligheter for regionale malthus i Norge. Som samvirke, ønsker vi å organisere oss litt som Tine gjør. Vi vil koble de ulike, regionale produsentmiljøene sammen og har en åpen verdikjede, forteller Myers til Bondebladet.
For øyeblikket planlegger Samvirket å starte to pilotmalterier i slutten av 2016. Deretter vil de starte prosessen med å etablere malthus over hele landet.
– Vi ser for oss etablering av 10-12 malterier de første tre til fem årene. Vi starter i det små, og er opptatt av å ha en nær relasjon til lokalprodusentene. Sammen skal vi lage lokalprodusert kvalitetsmalt, på norskprodusert korn.
Hvor stort samvirket kan bli, vil avhenge av antall malthus og produksjonen malt de neste årene. Men Myers ser et særlig potensiale for malting på Østlandet og i Trøndelag. Samvirket skal levere til både mat- og bryggeriindustrien, og anslår en produksjon på 500-600 tonn på hvert av malteriene.
Vanskelig håndverk
Halfdan Svalheim har bakgrunn som økologisk korndyrker i Buskerud. Han vet godt at det ikke er noen enkel sak å lykkes med maltingen.
– Å lage god malt, er et vanskelig håndverk som krever god kunnskap og riktig utstyr. Uten et godt system, kan det bli variabelt utbytte av maltingen. Nå skal ikke vi bare malte på norske kornsorter, men også prøve andre sorter som dyrkes i Skandinavia i dag. Vi vil også inngå avtale med konvensjonelle korndyrkere for å få større volum på produksjonen.
Samvirket gjennomførte i fjor feltforsøk med ti sorter på tre steder i Norge – Skollenborg, Åmot og Hamar – for å teste ut maltkvaliteten. Nå analyseres prøvene i Frankrike.
– Også i et tidligere prosjekt i daværende Bioforsk, nå Nibio, ble det gjort et forsøk på å finne malt-varianter som er tilpasset det norske klimaet. Det er ganske vått her, og følgelig har det vært vanskelig å finne den riktige kvaliteten. Mange gårdbrukere har også vært skeptiske til maltkorndyrking, men gjennom dette Nibio-prosjektet begynte flere bønder å vise interesse. Vi er der vi er i dag takket være hardt arbeid gjennom åtte år, sier Myers.
Kilde: Bondebladet, Norsk Håndverksmalt.