NORGES FØRSTE ØL-SOMMELIER

. Foto: Sigurd Fandango
. Foto: Sigurd Fandango

Så har Norge fått sin første Øl-sommelier. Amund Polden Arnesen (31) ble utdannet som øl-sommerlier hos den britiske bryggeriforeningen 2011.

Amund Polden Arnesens øl-interesse kom gradvis. Han begynte som bartender, og jobbet seg opp til whiskyansvarlig på Dr. Jekylls i Oslo.

– Jekylls hadde en av de mest imponerende whiskyhyller jeg hadde sett. Etterhvert begynte jeg å holde smakinger og foredrag. Jeg sto bak baren og leste opp manuset mitt som jeg allerede hadde delt ut, inkludert vitser. Heldigvis sa to kompiser at «du kan noe om whisky, men formidlingen må du jobbe med», forteller han til DN.no

Da han flyttet til den gjenåpnede Håndverkeren i 2009, var det øl og mat som sto i sentrum og Amund Polden Arnesen måtte utvide interessene sine.  Han reiste rundt på de forskjellige mikrobryggeriene og smakte seg gjennom alt som ble produsert. På den måten havnet han også midt i den norske øl revolusjonen.  I et marked der lagerøl, eller pils, hadde vært enerådende, boblet det frem en rekke ”nye” ølsorter og bryggerier.

– Det allmennheten snakker om som norsk øl i dag startet som en blåkopi av bayersk brygging på midten av 1800-tallet, sier Arnesen.

– Skal du vite hva norsk øl egentlig er, må du finne en bonde som fortsatt brygger øl på den måten hans bestefar og hans bestefar igjen gjorde det, varmgjæret og med hele einerkvister i.

På spørsmålet om øl passer bedre enn vin til mat, svarer Amund Polden Arnesen at det kan det like lite som biff kan erstatte fisk. Men det kan fungere vel så bra, og ofte bedre, til mat enn vin, mener han.

– Øl har et større spekter. Det er få ingredienser som er «nei-mat» sammen med øl, øl får ikke problemer sammen med grønnsaker eller oster. Hadde du fått en kokk til å lage en femretters middag og invitert meg og en vinkelner til å sette drikke til, kunne vi scoret ganske likt.

I dag underviser Amund Polden Arnesen på Norsk Vinfagskole og det første kullet med øl-kelnere slipper snart ut. Kursene til Arnesen er en kombinasjon av undervisning via web-tv, interaktive oppgaver. To helgesamlinger ved Norsk Vinfagskole oppøves studentens forståelse og ferdigheter innen ølfaget.

Kilde DN.no  og Norsk Vinfagskole

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.