Norge Annerledeslandet

Norge er et annerledesland i alkoholpolitikken.images-2

Vi har 8 ganger så høye avgifter på øl som gjennomsnittet i Europa og er det eneste landet med 100 prosent reklameforbud. Vi har også strenge regler for når og hvor alkohol kan skjenkes og selges.

I 1975 ble det forbudt med all alkoholreklame i Norge. Hensikten var å begrense alkoholskadene. For mange norske bryggerier har forbudet trolig vært en fordel, fordi de ville hatt problemer med å konkurrere med store, internasjonale merkevarer.  Men tross reklameforbudet, blir nordmenn utsatt for store mengder alkoholreklame. Dette er de viktigste arenaene:

Sportssendinger på NRK, TV2 og TV3: Internasjonale merkevarer innenfor alle alkoholkategorier får betydelig eksponering gjennom arenareklame og sponsoreffekter.

Internett, både gjennom utenlandske alkoholprodusenters egne nettsider og gjennom produktreklame på utenlandske nettsider.

Reklame i utenlandske blader og magasiner, samt passasjermagasiner på norske fly.

Reklame og produkteksponering i taxfree utsalg, også på norske flyplasser, der brennevin og vin har hovedfokus.

Jeg mener ikke at vi skal totalt endre alkholpolitikken i Norge. Den har fungert rimelig bra. Men, det jeg reagerer på er ar bryggeriene blir nektet å gi nøktern informasjon om produktene sine. Uten informasjon, vil ikke produktene, i dette tilfelle øl, kunne gi den glede og nytelse jeg mener nordmenn har krav på, uten å falle ned på fyll.

Mr. Young møter Mack
Mr. Young møter Mack

En annen ironi i dette, er at vinmonopolet får gi all den informasjon de vil.

En blogg, er et privat rom, i følge høyesterett. Derfor vil jeg med jevne mellomrom presentere bryggerienes produkter her.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.