Sommerøl for meg, er et lyst øl som slukker tørsten og passer fint sammen med gress mellom tærne og sol.

Det er jo ikke nødvendigvis det bryggeriene selv kaller sommerøl som passer best en sommerdag, derfor har jeg med både pils, sommerøl og andre lyse øltyper. Primært har jeg kun med øl fra norske bryggerier. Her kommer første delen av sommerens sommerøl.

Pils.

Aass Pilsner

Lys gyllen pilsnerfarge på, bra hvitt skum. Fin duft av humle, noe søt pilsnermalt i bakgrunnen. Hint av nyslått gress. Smaken er frisk og med en fin bitterhet og bra balasnert sødme. Elegant humlepreg med en lett bitterhet i ettersmaken. Meget bra pils.

CB Pilsner

Lysegul farge, greit hvitt skum.Frisk duft med sitrus, humle og hint av malt. Frisk smak med en passelig sødme og bitterhet. Kunne gjerne hatt mer humlesmak. Bra ettersmak med en lett bitterhet. Personlig synes jeg denne kunne hatt mer av alt.

Borg Fatøl.

Fin fyllen farge. Flott, hvitt skum. Behagelige dufter av humle, sitrus og gress. Bra fylde på smak, med bra balansert bitterhet og sødme. Frisk og god. En riktig bra ettersmak. Passer til en solskinnsdag i hagen.

Borg Pilsner.

Her ble jeg litt skuffet selv om fargen var den klassiske lyse pilsner fargen. Lavt hvitt skum, duft av sitrus, anelse humle og malt. Smaken er dempet med en litt for kort ettersmak.

Fredrikstad Pilsner.

Fin gyllen farge. Bra hvitt skum. God duft av humle, maltsødme og noe sitrus. Bra fylde og riktig bra balansert sødme og bitterhet. En riktig bra pilsner til sommer og sol.

Mack 1877,

Jeg må ha den med. Og jeg er riktig subjektiv i min anmeldelse, for det er min favorittpilsner. Et tsjekkisk lagerøl med en flott gyllen farge, bra skum og en herlig duft av humle, malt, sitrus og korn. Smak med bra fylde og nydelig friskhet. En ekte pilsner med andre ord.

CB Fatøl.

Her har CB lykkes, med flott gyllen farge og et flott hvitt skum. Bra duft av humle og urter. En riktig nydelig og frisk smak med passelige maltsødme. Riktig bra balansert bitterhet og en riktig god ettersmak. Anbefales til sol, sommer og hav.

Mack Pils

Selv om dette ølet ble kåret som Norges best pils av Godt Drikkes lesere for noen år siden, er jeg ikke helt enig. Mack har så mye annet øl som jeg synes er meget bedre, for eksempel 1877, men siden vi snakker om pils. Fargen er jo helt riktig, fyldig anslag og en god duft. Bra bitter ettersmak.

Sommerøl.

Egentlig kunne disse ølene like gjerne gått under klassen pils eller lager, men siden Mack en gang på 1930 lanserte begrepet sesong-øl, så får vi vel holde oss til begrepet sommerøl.

Aass Ankerpils

En helt grei sommerøl, med fin gyllen farge, bra skum og med bra duft av både sitrus og humle. En litt tam smak, men har en grei bitterhet og en grei ettersmak. Egentlig er det vel ikke så mye mer å si.

Berentsens Brygghus Sommerøl.

Litt disete gyllen farge. Bra hvitt skum. God frisk duft med både sitrus og epler. Smaken er frisk, fyldig med bra maltsødme og god bitterhet. Lang og god ettersmak. Jo, de kan sitt sommerøl der nede i Egersund.

CB Feriepils

Lys gyllen farge. Bra hvitt skum. Dufter av humle og sitrus. Hint av karamell? Smaken er frisk, kunne kanskje hatt litt mer bitterhet men allikevel bra balansert. God ettersmak.

Mack Midnattssol. 

En øl som fungerer både om kvelden og etter midnatt. Gyllen på fargen, bra skum. Bra dufter av sitrus, humle og urter.  Fin beskhet på smak, god humle og god fylde. Dette er en øl som bekrefter sommeren og kan nytes. Anbefales virkelig.

Mack Isbjørn Sommer

Fargen er det ikke noe å si på. Flott, gyllen med en virkelig bra skum. Smaken er glimrende med malt og flott bitterhet. Riktig god fylde. Lang og god ettersmak. Et øl som passer sammen med lange sommernetter.

Hansa Sommerøl

Som Lillestrømling må jeg innrømme at Brann har noe LSK ikke har. Nemlig et riktig godt sommerøl. En fin gyllen farge med et flott, hvitt skum. En god duft av humle og en anelse sitrus. Bra bitterhet på smaken, en riktig bra ettersmak. En ekte tørsteslukker i solveggen en varm sommerdag.

Annet sommerøl.

Denne kategorien dekker andre kategorier. Og for meg er dette like mye sommerøl som de klassiske sommerølene. Og denne gangen har jeg bare tatt med de jeg virkelig er glad i.

Mack Blonde.

En nyhet. Og hvilken nyhet. Fin gyllen farge med et bra kritthvitt skum. Fin fruktig duft med elegante hint av sitrus og en anelse krydder. Bra fylde på smak med en ikke for dominerende, men perfekt bitterhet og sødme. Fruktig og frisk med en riktig bra ettersmak. Ølet kan gjerne brukes til fisk og lyst kjøtt. Men personlig synes jeg den passer best med gress mellom tærne en varm sommer dag. Meget bra kjøp.

Berentsens Neptun Wit.

En klassisk belgisk hveteøl. Fin disete gyllen farge med et hvitt skum. God duft av malt, sitrus og koriander. Smaken lever opp til duften, men med en fint balansert bitterhet og lekkert preg av koriander og appelsin. Ølet er brygget med tanke på fisk og skalldyr, og at ølet er en god kombinasjon med dette, er det ikke en sekunds tvil om. Personlig synes jeg er en glimrende tørsteslukker.

Hansa Spesial Chili Blonde

En klassisk belgisk Blonde, men med en disete gyllen farge med et kraftig gråhvitt skum. Duften er fylt av sitrus og chili. Ikke en dum duft om jeg får si det sånn. Ølet lever opp til duften med sine sterke smakstone av chili, men også sitrus og krydder. Riktig bra bitterhet og en lang, fin ettersmak. Et annerledes sommerøl, men vel verd pengene. Meget bra kjøp!!

Bryggerhuset Session IPL 

Jeg må bare ha med denne fra Aass sitt mikrobryggeri. Brygghusets Session IPL, IPL står for India Pale Lager og session hentyder at det er et øl som vanligvis har en høyere alkoholstyrke. Men det spiller egentlig ingen rolle at det normalt skal ha en høyre alkohol, for her finnes det en herlig duft av humle, sitrus og malt. Smaken har en markant bitterhet, preget av malt og humle. Men forunderlig frisk på tross av bitterheten. Som lagerøl flest har den en vakker farge som lys rav med et flott skum. Om du liker lager med litt mer bitterhet enn den vanlige lagertypen, så er dette ølet for deg. For min del, ville jeg nok tatt med meg to bokser. Meget bra kjøp.

Helt tilslutt, et poløl.

Mack Mikrobryggeri Haakon Senior.

En mørk lager med en disete ravfarge. Flott lyst skum. Nesten til å spise med skje. Elegant duft av malt og det lille udefinerbare som lukter herlig. God munnfølelse, fyldig med perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Lang og fin ettersmak. Visst kan man bruke dette ufiltrerte ølet til mat, så som lyst kjøtt eller småvilt. Men personlig mener jeg at dette er et øl til kos, filosofi og andakt. Bortsett fra at de har fått på kanskje Norges styggeste etikett, mener jeg fortsatt at det er et løp og kjøp øl.

Godt Drikke kommer tilbake med flere anbefalinger på sommerøl neste tirsdag. Da med IPA og Hveteøl. 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.