Det har blitt dyrket vin i Chile helt siden 1500 tallet da spanjoler og portugisere slo seg ned i landet.

Riktig fart på vindyrkingen ble det på midten av 1800 tallet da noen godseiere med Bertrand Don Silvestre Ochagavía Echazaretaoch i spissen, importerte druestokker fra Bordeaux. Og da vinlusen herjet Europa på slutten av 1800 tallet, så førte det til en viss eksport av chilensk vin. På 1900 tallet gikk chilensk vin litt i glemmeboken igjen. Helt til spanjolen Miguel Torres Jr slo seg ned i Chile. Og da skjedde ting og tang rimelig hurtig. Kvaliteten på chilensk vin fikk en rivende utvikling og anseelsen steg i takt med bedre og bedre kvaliteter.

Det dyrkes vin på ca 107 000 hektar vinmark. Og med nærmeste optimale forhold for vinproduksjon, har Chile de siste tjue, tretti årene blitt en av de viktigste vinlandene i det som kalles den «nye verden.» Og ikke nok med det, de er en kraftig utfordrer til tradisjonelle vinland som Frankrike og Italia..

Viña Tipaume. Chile, Cachapoal Valley 2016. Pris kr. 349,90 Poeng 91/100

Testens beste vin er biodynamisk. Druene er Merlot 4%, Viognier 3%, Cabernet Sauvignon 30%, Malbec 2%, Carménère 60%. Fin, nesten litt kald rød farge. Nydelig duft av røde bær, frukt og det lille ubestemmelige som pirrer nesen på en god måte. Smaken er en fantastisk fylde, frisk og fruktig. Meget bra balanse mellom syre og sødme. En lang og god ettersmak. En vin som går fantastisk bra sammen med lam. Løp og kjøp.

Viña Tipaume Sous La Terre. Viña Tipaume Sous La Terre 2016. Pris kr. 269,90 Poeng 88/100

Drua er Carménère. En vakker rød farge. Duften har mørke bær, fruktig og noe jeg ikke klarer å plassere. Frisk, med en meget bra fylde på smak. Lever fint opp til duften med mørke bær, bra syre og mild tannin. En riktig bra ettersmak. Passer bra sammen med grillet, lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Santa Rita Cabernet Sauvignon Reserva 2014. Chile, Maipo. Pris kr. 159,90 Poeng 84/100

Druene er Cabernet Sauvignon. Mørk rød farge. Duften har masser av mørke bær og hint av fat. Med andre ord, en lekker duft. Smaken har bra fylde, frisk og lever opp til duften med mørke bær og fat. Bra balanse. Milde tanniner. En bra ettersmak. En vin jeg gjerne bruker til rødt kjøtt fra grillen. Meget bra kjøp.

Cono Sur Pinot Noir Reserva 2015. Chile, Casablanca. Pris kr. 154,90. Poeng  82/100

Drua er hundre prosent Pinot Noir. Klar dyp rød på fargen. Duft av bringebær og skogsbær. Bløt, fruktig på smak med en bra fylde. Bra balansert syre og sødme. Kanskje litt kort ettersmak. Passer fint sammen med pasta. Bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.